Za sérií Mass Effect nestojí nikdo jiný, než vývojářské studio BioWare, odborníci ve svém žánru. Právě oni světu videoher přinesli ty nejlepší zástupce RPG, a to hry jako Baldur's Gate, Star Wars: Knights of The Old Republic nebo Jade Empire. Třetí díl Mass Effect navazuje tam, kde předchozí díl skončil. Pokud tak máte ve své konzoli nebo počítači uložené pozice, hra si je nahraje a rozehraná sága bude pokračovat.

Boje jsou akčně pojaté
Autor: Electronic Arts

Akční RPG hratelnost

Hrát tak budete se Shepardem, kterého jste stvořili. V prvním díle jste mu totiž vybrali nejenom vzhled, ale i pohlaví a do vínku dali několik zaměření. Pokud ne, stvoříte si hrdinu nového. Hra je akčním RPG, které se odehrává v reálném čase. Vaše postava se umí rychle pohybovat a krýt se za překážkami, což je jeden z výrazných rysů hratelnosti. Její styl si ale v Mass Effect 3 dále budete moci sami volit. Nejakčnější styl hry omezí příběh a soustředí se přímo na akci. RPG styl kombinuje akci s pořádnou porcí příběhu, zatímco poslední nabízí obsáhlou příběhovou verzi.

Video
Video se připravuje ...

Mass Effect 3 - epický závěr sci-fi ságy Electronic Arts

Vyberte si svůj tým

 

I když získáte nebo se naučíte spousty speciálních útoků, zbraně hrají ve hře velmi důležitou roli. Jde o hi-tech kousky z budoucnosti, jako třeba blastery, ale opomenuta nebyla třeba ani ostřelovačka. Každou zbraň je možné podle libosti upravovat a vylepšovat novými vlastnostmi. V boji ale nebudete sami, pomáhat vám bude tým, který si sami složíte a kterému můžete částečně zadávat i úkoly a rozkazy. Každé spojenectví je ale křehké, a tak vybírejte dobře, koho vezmete do party.

Fotogalerie
6 fotografií

Čeká na vás tisíce voleb

Předchozí díly, stejně jako drtivá většina RPG her od BioWare, byly založeny na možnosti volby. Každé rozhodnutí s sebou neslo následky. Někdy pozitivní, jindy nikoliv. Rozhodnutí, která v Mass Effect 3 učiníte, budou mít ještě větší dopad, než v minulosti. Někdy se budete rozhodovat jen o taktice útoku, zatímco jindy bude na vaší úvaze záležet osud celých ras! Mass Effect 3 je hrou plnou miniher (ovládání Mecha, boje na galaktické mapě) a detailů. Umožní vám rozvíjet vlastní charakter postavy. V její roli se budete moci pomilovat i s dalšími osobami, ať už to budou ženy, muži, či mimozemšťané. Ale pamatujte, musíte zachránit Zemi. A to se nestane, pokud nepřesvědčíte ostatní rasy, aby nám s obranou domovské planety pomohly.

Video
Video se připravuje ...

Vezměte vládu na Zemí opět do svých rukou Electronic Arts

Radost hrát, radost pohledět, radost dohrát

Mass Effect 3 je na pohled velmi pěknou hrou. Lokace berou dech, ať už svojí exotičností nebo naopak děsivostí. I zničená Země ale působí atmosféricky, zvláštně, když se po ní rozmáhají Reaperové a zoufalost se stupňuje. Bohužel není hra technicky bez chyb, občas se zaseknete o nějaký ten předmět nebo vám při rozhovorech, kterých jsou ve hře miliony, skočí do obrazu jiná postava. Hudba je bravurní, ozvučení také a pochvalu si zaslouží i profesionální dabing. Nově potěší i přítomnost speciálních misí pro kooperativní hraní až čtyř hráčů. Mass Effect 3 je mistrovským dílem, skvělým završením uctívané ságy a i když není bez chyb, do zklamání má setsakra daleko. Několik světelných let.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:

Možnost tří druhů hratelnosti

Epický závěr ságy

Technicky povedené

Tisíce voleb vedoucích k následkům

Minusy:

Pár technických chyb

 

Infobox

Datum vydání: 9. březen 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1599 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)

Výrobce: BioWare

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ