Gatesův projekt již přivítala organizace WaterAid, podle které by technologie mohla pomáhat hlavně v městských oblastech. Podle charity totiž zhruba 748 milionu lidí po celém světě postrádá čistou pitnou vodu. Gates na svých stránkách napsal, že voda z výrobního komplexu, který dostal název Omniprocessor, chutná stejně jako voda z lahve. Projekt financuje nadace Billa a Melindy Gatesových, uvedl server BBC.

Vývojář systému Peter Janicki poznamenal, že surové výkaly se nejprve vaří a během tohoto procesu je vodní pára oddělena od pevných látek. Ty se pak použijí k výrobě elektřiny, která by měla stačit pro pohon celého systému i pro místní komunitu. Oddělená voda pak prochází přes čistící systém, díky čemuž vznikne voda určená k pití.

Gates upozornil, že na nemoci způsobené nedostatečnou hygienou zemře ročně kolem 700.000 dětí. „Pokud se nám podaří vyvinout bezpečný a cenově dostupný způsob, jak se zbavit lidských fekálií, můžeme zabránit mnohým z těchto úmrtí a pomoci dětem, aby vyrůstaly ve zdraví,“ prohlásil.