Ladislav Leimer za Blesk.cz: Hrajete v novém seriálu z franšízy Živí mrtví, sledoval jste původní seriál nebo četl komiks?

Cliff Curtis: Ne, nesledoval jsem původní seriál ani jsem nečetl komiks. Všechno je pro mě nové.

Jaká je podle vás nejzajímavější věc v seriálu Živí mrtví: Počátek konce?

Myslím si, že je skutečně zajímavé, že se ještě neodehrává během apokalypsy. Je o rodině, která není připravena na to, co se stane. Žijí si svůj normální život v Los Angeles. Já hraji učitele na střední, moje přítelkyně je školní poradce, takže skutečně nejsme akční hrdinové. Jsme prostě normální lidé.

Co máte vy osobně společného s Travisem?

Travis je optimista a věří v dobro lidské povahy. Rád pomáhá lidem. Je velkorysý a hodný, je to idealista. Rád nachází řešení. Jsem hodně podobný jako on, jsem optimista, také věřím v dobro v lidech a stejně tak jsem idealista. I když to v životě nejde tak, jak bych chtěl, stejně rád věřím, že vše bude dobré.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na seriál Živí mrtví: Počátek konce. Oficiální zdroj/Youtube.com

Kim Dickens hraje Madison, což je velmi silná ženská postava. Máte rád takové ženy?

Ano, mám rád silné ženy. Když jsem četl scénář, tak jsem si říkal, že je pěkné mít takto silnou ženu. Líbí se mi tato postava. Myslím si, že je velmi atraktivní, když mají ženy silný charakter a nepotřebují muže, ale chtějí je.

Točil byste rád crossover mezi Živí mrtví a Živí mrtví: Počátek konce?

Jo, to by byla sranda! Rád bych viděl, co se stane v budoucnosti, možná se Rick Grimes (hlavní hrdina seriálu Živí mrtví – pozn. redakce) dostane do Los Angeles.(smích)

Viděl jsem pouze pilotní epizodu, ale můžete poodhalit trochu tajemství a říct nám o svém prvním boji tělo na tělo s chodcem (zombie)? Za první sezonu jste jich musel zažít hodně.

Ano, jak jsem řekl, tak moje postava je učitelem, vyučuje angličtinu a anglickou literaturu, takže vážně není osobou, která by chtěla někomu ublížit. Chce pomáhat lidem, takže jeho první reakce na infikované je, že jim chce pomoci. Snaží se jim pomoci, aby byli v pořádku.

Četl jsem, že jste studoval bojové umění mau rākau jako pravý potomek Maorů (původní obyvatelé Nového Zélandu – pozn. redakce). Umíte takto ještě bojovat? Pomohlo vám to někdy v práci?

Použít by ho byla legrace, ale ne hned. Jak jsem řekl, moje postava nechce nikomu ublížit. Nemyslí na infikované jako na zombie, snaží se jim pomoci. Myslí na ně jako přátele a studenty. Moje postava nepatří k těm, které by chtěly s někým bojovat. Možná v budoucnosti… Kdo ví, co se stane? Možná se stane bojovníkem, ale to ještě nevíme.

Takže si myslíte, že uvidíme Travisovu evoluci? Že se změní ze středoškolského učitele v bojovníka, který se rve za životy své rodiny?

Ano, doufám, jinak ho sežerou!

Hrál jste ve spoustě hollywoodských filmech i TV seriálech. Preferujete tvorbu pro filmový byznys nebo televizi?

Mám rád obojí. Filmy jsou zábavné a skvělé, ale stejně tak televize. Televize je zábavná, protože se při práci pro ni stanete skoro rodinou. U filmu je to takové, že poznáte lidi, seznámíte se s nimi a pak už je nevidíte. I to je zábavné, je to unikátní zkušenost. V Praze jsem točil film The Last Knights (Poslední rytíři) a stejně tak jsem točil v Praze televizní seriál Pohřešovaný. Obojí se mi líbilo.

Takže jste byl už několikrát v Praze! Co na ni říkáte?

Je nádherná! Jde o krásné město. Jedl jsem v něm ve veganské restauraci. Byla skvělá.

Vy jste vegan? Hrajete v seriálu o zombie, které pojídají lidské maso, a jste vegan?

Ano, přesně! Není to legrační?

Seriál Živí mrtví: Počátek konce bude mít v Česku premiéru 24. srpna od 3:00 a ve 22:00 na stanici AMC!

Vím, že jste ženatý muž. Co říká vaše žena na zabíjení nemrtvých?

Říká, že to není dobré, že bych neměl zabíjet nikoho.

Zpátky k filmu a televizi, jaký je největší rozdíl v práci pro tato dvě média?

Největší rozdíl je, že u filmu dostanete jeden scénář a víte, jak to dopadne, když ho začínáte točit. U televizního seriálu dostanete jeden scénář, pak další a další. Nikdy nevíte, jak to skončí. U filmu chcete, aby vše skončilo dobře, ale u seriálu skončit nechcete, chcete točit dál a dál.

Řekl jste nám, že nejste fanda původního seriálu Živí mrtví. Co říkáte na horor jako žánr takový, potažmo horory se zombie?

Ne, hodně se jich bojím. Jsou tak strašidelné! Nerad se na ně dívám, mám z nich noční můry. Minulou noc jsem zrovna měl noční můru o tom, jak se mě moji přátelé snaží sníst.

Takže natáčíte seriál o zombie a poté jste z něj dostal noční můry?

Ano, zdálo se mi o tom, jak se mě moji přátelé snažili sníst. Bylo to děsivé.

Natočil byste rád Živé mrtvé jako film? Celá franšíza je už dost velká.

Ano, myslím si, že by to byl dobrý film. Asi bych se na něj nedíval, protože by to bylo příliš strašidelné, ale rád bych v něm hrál.

Kdyby se tento film odehrával po pár sezonách Živí mrtví: Počátek konce a postavy i události by se vyvinuly, o čem by tento snímek byl?

Moje představa o filmu je taková, že bych našel lék, všichni by byli šťastní a všichni bychom si dali zmrzlinu.

Á, vy jste vtipálek!

(Smích) Ano, jsem vtipálek.

Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Miluji Prahu, je nádherná, stejně tak je nádherná i celá Česká republika a budu nadšený, když se tam ještě někdy dostanu kvůli nějakému dalšímu projektu. Možná bychom mohli natočit Živí mrtví: Počátek dokonce v Praze.

Rád byste zde seriál točil?

Ano!

Fotogalerie
16 fotografií