Život Aleny Vránové nebyl vždy procházkou růžovým sadem, v němž tráví své kratochvíle coby princezna Krasomila. I když se může zdát, že šlo o její životní roli, opak je pravdou. Nejraději by na ni zapomněla. „Vůbec o tom nehodlám mluvit, není co říct,“ svěřila se Blesku.

Tvůrci pohádky obsadili Vránovou v pouhých dvaceti letech, když ještě studovala na pražské DAMU. Tehdy byla vdaná za komunistického spisovatele Pavla Kohouta a netušila, že se během natáčení zamiluje do herce Vladimíra Ráže, který hrál krále Miroslava. Oba pak opustili stávající partnery a rozvedli se, aby mohli žít spolu. „Vladimír byl pro mě jako zjevení. Úplně jsem mu propadla,“ přiznala už dříve Vránová.

Zrádce v lásce zradí i vlast?

Kohout jí zradu nikdy neodpustil a svou zhrzenost zkoncentroval do hry Dobrá píseň. Ta vypráví o nevěrné manželce v příběhu o tom, že kdo je schopný zradit lásku, zradí i vlast. Její exmanžel otevřeně přiznal, že Vránová byla předlohou pro hlavní ženskou roli. A následovaly další nelichotivé role.

Láska s Rážem ale netrvala dlouho. Herecký idol po několika letech opustil ji i dceru Markétu, kterou spolu měli. „Dostala jsem od života takovou nakládačku, že jsem se z ní vlastně nikdy nevzpamatovala,“ přiznává s hořkostí. I když pak dostala nejednu hereckou příležitost a ve filmech a seriálech hraje dodnes, žádná z rolí jí nepřinesla takový věhlas jako právě Pyšná princezna.

Fotogalerie
3 fotografie