Šťourání v soukromí Ivy Janžurové bylo přitom dost zbytečné, protože druhý aktér vztahu, oblíbený herec Josef Bláha, je už 17 let po smrti. „Vždycky platilo, že co se v divadle upeklo, to se tam taky snědlo,“ přiznala přitom sebekriticky loni na křtu knihy Švorcová.

Už ale nevysvětlila, proč tedy vlastně prozradila, že se Janžurová po prvním rozvodu zamilovala do ženatého Bláhy, kterého znají diváci například jako profesora ze seriálu Návštěvníci. „Bylo to vážnější než s jinými bokovkami, ona ho chtěla mít jen pro sebe,“ napsala Švorcová.

Iva Janžurová se na Švorcovou hodně zlobila. Dokonce zavolala do Blesku, aby jí dal na bývalou kolegyni telefon a adresu. Chtěla si to s ní okamžitě vyříkat. Nicméně kniha byla na světě, dobře se prodávala a vyřčené už nešlo vzít zpátky.

Vránová: Švorcová lhala!

Další herečkou, která dostala od Švorcové po letech pořádnou ťafku, byla Gabriela Vránová (71). Údajně si za totality sama řekla o titul Zasloužilá umělkyně. „Přišla za mnou v divadle s tím, že je její tatínek těžce nemocný a ona by prý byla šťastná, kdyby se dožil toho, že by dostala zasloužilou umělkyni,“ vzpomínala v knize Švorcová. A hned k tomu dodala: „Gabrielka chtěla mít titul, na který neměla.“

I když se Vránová už ke kauze nechce vracet, přece jen upřesnila některá fakta. „Nevím, proč si mě Jiřina brala do pusy, sama věděla nejlíp, že je to blbost,“ zlobila se po vydání knihy slavná představitelka učitelky Hajské ze seriálu My všichni školou povinní. „Podepsala jsem totiž petici proti věznění Václava Havla, takže byl nějaký titul nemyslitelný. Navíc mám doma jiné tituly a ceny, které nesouvisí s politikou a jichž si nesmírně vážím,“ řekla Vránová.

Kdo jí přijde na pohřeb?

Na Jiřinu Jiráskovou zase Švorcová prozradila, že jí, ač sama vdaná, přebrala životní lásku Jiřího Valu (†76). Tehdejší manžel Jiráskové herec Jiří Pleskot (†75) prý dokonce kvůli tomu Valu zmlátil. „Tenkrát o jejich vztahu vědělo celé divadlo. Jen já ne,“ postěžovala si Švorcová. „Mně to došlo až poté, co dal Pleskot Jirkovi po představení přes hubu,“ dodala. Jirásková se už ke kauze nemíní vracet. „Naše cesty se před padesáti lety rozešly,“ říká herečka.

Těžko předem říct, kdo z kolegů přijde Švorcové na pohřeb, když některé tak naštvala. Poslední rozloučení s herečkou se koná v pátek 12. srpna ve 13 hodin ve Velké obřadní síni pražského strašnického krematoria. TV Barrandov uvede ve stejný den od 20 hodin pořad Tajemství Jiřiny Švorcové. V něm herečka vystoupila před kamerou naposledy a vypráví o tom, jak se jí žije s nenávistí okolí.

Fotogalerie
1 fotografie