"Filmy, které animátoři vytvoří, mohou diváci zhlédnout 3. září.," řekl organizátor David Toušek. "Do Litomyšle přijede například Andy Schmidt, který pracuje pro studio Pixar už deset let. Letní sérii kurzů uzavře Aaron Walsman ze studia Blue Sky, která je především známá filmy Doba ledová a Roboti," řekl Toušek.

Organizátoři ze společnosti Anomalia zkouší obnovit tradici animovaných filmů v tuzemsku, ale už podle nejmodernějších technologií. Školy u nás toto nenabízejí, vyučují animační techniky z konce minulého století.

"Česká škola si drží charakteristiku klasiky a studenti prakticky nemohou sehnat práci. Animační studia vyžadují zvládnutí technologie, školy k tomu ale naše studenty nevedou," řekl Toušek. Podle něj je česká animace 20 let v útlumu. Filmaři produkují krátkometrážní autorské snímky, ale komerční filmy v Česku nevznikají vůbec. Studentům rozhodně nechybí talent, jinak světovým studiím nemají co nabídnout. "Infrastruktura se u nás zhroutila, začínáme znova," řekl Toušek.

Veřejná projekce prací účastníků letních kreativních kurzů zaměřených na trojrozměrnou animaci bude v pátek 3. září v Evropském školicím centru. Součástí bude též promítání krátkých pixarovských filmů a pár slov na závěr přednese Rich Quade, lektor a profesionální animátor ze studia Pixar.