Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kakaovo-jahodový sen

30. června 2008 | 12:40

Jahody. Mají vynikající chuť, nádhernou barvu a spoustu vitamínu C. Můžeme je jíst jen tak, rozmačkané s cukrem nebo je můžeme použít na přípravu různých dezertů a moučníků. Dnes vám přinášíme recept na jeden z nich.

Kakaovo-jahodový sen

Doba přípravy: 60 minut

Budete potřebovat:

na těsto:

4 vejce
200 g cukru moučky
100 ml oleje
1 lžíci vlažné vody
1 lžíci kakaa
3 lžíce mletých ořechů
200 g hrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu

na krém:

300 ml jahodového džusu (nebo šťávy ze zralých jahod)
200 g másla
150 g cukru moučky
2 balíčky vanilkového pudinku
250 g jahod
čokoládu na zdobení

Postup:

1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky vymíchejte s cukrem. Pomalu přidávejte olej s vlažnou vodou, polovinu sněhu z bílků, kakao, umleté ořechy, prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr zlehka vmíchejte zbylý sníh.

2. Těsto vlijte na připravený plech a upečte v troubě. Ve 300 ml jahodové šťávy uvařte 2 balíčky krémového prášku a nechte vychladnout za občasného míchání. Máslo vymíchejte s cukrem a po částech k němu přidejte zchladlý krém.

3. Do vychladlého krému vmíchejte jahody nakrájené na menší kousky. Upečený a zchladlý koláč potřete náplní. Posypejte nastrouhanou čokoládou, nakrájejte na úhledné kousky a ozdobte kopečky šlehačky a jahodami.

Autor: zpracovala: lap