Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máte problémy se spánkem? Možná děláte tyto chyby!

  • 16. dubna 2018 | 06:00

    Házíte sebou v posteli jako ryba na suchu, už dvě hodiny vzdycháte a ne a ne zabrat? Nebo se budíte uprostřed noci a lelkujete do rána? Bez kvalitního spánku budete časem vyřízená psychicky i fyzicky. Jakým chybám byste se měla vyhnout, abyste spinkala jako miminko celou noc? 

  • Dáváte si přes den dvacet

    Autor: istock.cz

    Přestože krátký odpolední spánek odborníci často doporučují, v některých případech vám nedovolí usnout večer. „Z hlediska spánkové hygieny, zvlášť tehdy, když se vyskytují poruchy spánku, krátký denní spánek nedoporučujeme, protože může zhoršit večerní usínání,“ říká Jana Vyskočilová, vedoucí spánkové laboratoře EUC Kliniky v Plzni. 

  • Nehlídáte čas

    Autor: shutterstock.com

    Někdy ulehnete v devět, jindy po půlnoci. Jenže to je zásadní chyba. „Jednou ze zásad spánkové hygieny je, že bychom měli uléhat ke spánku vždy ve stejnou dobu, a tím organismus takzvaně načasovat na spánek,“ radí odbornice. Sedm dní totiž trvá, než se přizpůsobíte novému spánkovému režimu, takže je fajn dodržovat ho pokud možno stále. 

  • Převalujete se

    Autor: Shutterstock.com

    Ležíte, zíráte do stropu, oveček už jste napočítala přes sto, a pořád nic. Místo spánku dvě hodiny převalování z boku na bok, ze zad na břicho… „V takovém případě se zvedněte z postele a odejděte z ložnice jinam. Klidně si chvíli čtěte a do ložnice se vraťte až ve chvíli, kdy máte pocit, že teď už usnete,“ říká Jana Vyskočilová. 

  • Vyspáváte o víkendech

    Autor: Shutterstock.com

    Také se tak těšíte na víkend, že nebudete muset vstávat do práce a konečně se vyspíte? Jenže dlouhé vyspávání tělu škodí a může vám pořádně rozhodit biologické hodiny. Pokud tedy vstáváte do práce v půl sedmé ráno a v neděli spíte do jedenácti, najděte si kompromis a posuňte čas probouzení na osmou nebo půl devátou. 

  • Usínáte u seriálu

    Autor: istock.com

    K televizi se natáhnete na gauč a klidně při sledování filmu nebo seriálu usnete. Chyba. Pro zdravý spánek je zásadní tichá, tmavá a vyvětraná místnost. Blikání obrazovky mate mysl a podobně fungují i lampy nebo monitor počítače. 

  • Pijete

    Autor: Shutterstock

    Dáváte si kávu, abyste ještě chvíli vydržela, nebo alkohol na uvolnění po celodenním stresu? Odbornice na spánek ani jedno nedoporučuje. Alkohol sice opravdu pomáhá relaxovat, ale kvůli němu se pak můžete v noci budit. Kofein má na tělo povzbuzující účinek a spánek vysloveně blokuje. Podobně jako všechny nápoje s kofeinem nebo taurinem káva zvyšuje totiž produkci adrenalinu v těle. 

  • Jíte pozdě

    Autor: istock.com

    Ideální je večeřet dvě hodiny před spaním. Pokud se totiž najíte těsně před ulehnutím do postele, kvůli trávení se zvýší vaše tepová frekvence, protože tělo musí jídlo zpracovat. Hrozí, že nebudete moct usnout, a když už usnete, budete se v noci budit. Zvlášť škodlivé jsou v tomhle případě večeře s vysokým obsahem bílkovin. Takový steak by měl být pro ty, kteří mají problémy se spánkem, vysloveně tabu. 

  • Plánujete den

    Autor: Shutterstock.com

    V posteli vám to v hlavě šrotuje naplno, přemýšlíte, co jste zažila, s kým jste se pohádala, co vám nevyšlo, a říkáte si, co všechno musíte zvládnout zítra… Odvést děti do školy a školky, stihnout poradu, vyzvednout prádlo z čistírny – a hlavně se na to pořádně vyspat. Jenže právě tyhle myšlenky jsou největší brzdou usínání. 


Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...