Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tahle jídla zhoršují průběh menstruace! Pozor na ně!

  • 18. srpna 2022 | 06:00

    Co byste nejradši udělala, jakmile se přiblíží menstruace? Spousta žen by si ráda zalezla pod deku, pustila si oblíbený seriál a zakousla tabulku čokolády, balení brambůrků nebo cokoliv dalšího nezdravého, co je po ruce. To nám přece pomůže, ne? Kdepak! Jsou jídla, která nám během menstruace naopak škodí. Vyvolávají silnější krvácení nebo větší bolest. Měla byste je znát!

    Které konkrétní potraviny zhoršují průběh menstruace, a které byste měla naopak během cyklu zařadit?

  • Proč se během cyklu cítíme špatně?

    Téměř nekontrolovatelné chutě během menstruačního cyklu jsou naprosto běžná věc a prožívá je většina žen. Vědci zjistili, že za ně mohou hormony. To, že se sníží hladina estrogenu a naopak se zvýší progesteron v těle, má velký dopad na to, co jíme. Mimo jiné také přijdeme o naši běžnou dávku serotoninu – hormonu štěstí. Tím pádem se dostáváme do úzkostných stavů, depresí a následně se pokoušíme rozveselit se něčím dobrým a snadno podléháme emocionálnímu přejídání.

  • 1. Solené dobroty

    Pokud vás během vašich dnů přepadnou nezkrotné chutě na chipsy, solené oříšky, slané tyčinky nebo hranolky, udělejte všechno proto, abyste dokázala odolat. Slané jídlo zvyšuje plynatost a zadržuje tekutiny v těle, čímž si místo úlevy ještě pohoršíte.

    Pokud přesto nemůžete odolat, zkuste chutě oklamat nesolenými mandlemi. Mandle obsahují hořčík, který vám uleví od křečí. Stejně tak vám pomůže pití minerální vody a celkové dodržování pitného režimu. „Když víc pijete, menstruační krev se naředí a snáze odchází z těla. Horké tekutiny vám pak navíc ještě mohou ulevit od bolestí,“ radí výživová poradkyně Kamila Novotná ze Světa zdraví.

     

  • 2. Káva

    Čerstvá ranní káva je jednou z vašich nejhezčích momentů dne? Zapomeňte! Alespoň během druhé poloviny menstruačního cyklu. Výzkumy ukázaly, že kofein zhoršuje průběh menstruačního cyklu. Kofein je totiž vazokonstriktor, což znamená, že způsobuje smrštění krevních cév, které prokrvují také dělohu.

    Možná by stálo za to po dobu menstruace pít bezkofeinovou kávu. Nebo pokud potřebujete po ránu trochu nakopnout, zvolte raději čaj. Obsahuje menší množství kofeinu, jeho dopad na křeče v podbřišku nebude tak silný. Pokud prožíváte své dny obzvlášť bolestivě, zvolte bylinné čaje, které vám od křečí pomohou. Ideální je čaj z kontryhele, heřmánku nebo mateřídoušky.

     

  • 3. Sladkosti

    Odolat sladkému je skoro nemožné. Přesto se o to raději pokuste. Cukr totiž do velké míry zhoršuje průběh menstruačního cyklu. Během menstruace krevní cukr v těle klesá a poté náhle vzroste. Jedení sladkostí je v tomto momentě jako přilévání oleje do ohně. Nehledě na to, že cukr je zánětlivý, takže může zhoršovat menstruační křeče.

    „Chutě během premenstruačního syndromu jsou časté a komplikované. Většinou saháme po čokoládě, a věřte nebo ne, není to proto, že by našemu tělu chyběly živiny, jak často slýcháme. Pokud jde o chutě na sladké, zvláště zmíněnou čokoládu, v rámci PMS jde o chutě vyvolané hormony. Máme špatnou náladu a čokoláda v sobě má látky podporující tvorbu endorfinů, jež mají potenciál nám náladu zase zlepšit. Proto bývá takovým lákadlem,“ vysvětluje Kamila Novotná. Chrom a měď krotí chutě na sladké, najdete je třeba ve slunečnicových semínkách či žitné mouce.

     

  • 4. Tučné maso

    Protože jsou vaše chutě během menstruace dosti nevypočitatelné, může se stát, že vás přepadne touha po masu. To není vůbec zlé, jelikož bílkoviny tělo potřebuje. Vyhněte se ale příliš tučnému masu. Maso a masné výrobky, které jsou bohaté na nasycené tuky, zhoršují menstruační bolesti. Kyselina arachidonová, která se nachází v tuku, může způsobit kontrakce dělohy a křeče.

    Opačným extrémem během menstruace je celkové opomíjení konzumace bílkovin a železa. „Železo je důležité pro krvetvorbu a pomůže zabojovat proti únavě, vyskytuje se v červeném bobulovém ovoci, velkozrnné čočce a červeném masu,“ říká Kamila Novotná.

     

  • 5. Nezdravé jídlo

    Zdá se to už jako schválnost, že všechno, na co máme během našich dnů chuť, nám ještě přitíží. Ale je to tak, co je nezdravé pro naše tělo, je nezdravé i během menstruačního cyklu. Průmyslově zpracovávané potraviny jsou nejen plné soli, ale také transmastných kyselin, které mohou zhoršit příznaky menstruace. Způsobují zánět v těle, který zhoršuje bolest, kterou musíte snášet.

    Co vám naopak uleví? Vyzkoušejte sóju! Obsahuje větší množství železa než maso, a navíc je bohatá na vitamin B, minerální látky a proteiny. „Vitaminy řady B pomáhají ulevit od nepříjemných projevů premenstruačního syndromu, například od únavy či vyčerpání. Konkrétně například vitamin B6 pomáhá regulovat hormonální aktivitu během menstruace,“ vysvětluje prospěšné účinky Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

    Pomůže také čerstvé ovoce. Například jablka, lesní plody nebo švestky. Ty totiž obsahují látku zvanou prostaglandin, která má vliv na srážlivost krve, prokrvení a děložní stahy. Nebo také ananas, který uleví od bolesti díky vysokému obsahu manganu.

     

  • 6. Bílé pečivo

    Rafinované potraviny, jako jsou bílá mouka a loupaná rýže, mají během menstruace stejný vliv na vaše tělo jako cukr. Kolísají s hladinou cukru v těle, což má neblahý dopad na průběh vaší menstruace.

    Největším problémem u těchto surovin je to, že rafinací přišly o důležitou složku živin, jako jsou především vláknina a vitaminy B. Proto celozrnné pečivo a neloupaná hnědá rýže nadále zůstávají v receptech zdravého jídelníčku. Naopak celozrnné výrobky jsou během menstruace ideálním pomocníkem. Díky těmto potravinám snížíte riziko, že vás přepadne nesmírná chuť na čokoládu, která by opět rozházela krevní cukr.

    Řiďte se během vašich dnů základními pravidly zdravého jídelníčku. Studie totiž prokázaly, že ženy, které dlouhodobě žijí zdravým životním stylem, mají symptomy PMS výrazně slabší.

     

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...