Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jiřího Kajínka (56) zná paní Marta Látalová (78) od dětství: Vždycky jsem věřila, že je nevinný!

Autor: Michaela Kalkusová - 
18. května 2017
06:20

„Byl o rok starší než náš syn, bydleli jsme ve stejné bytovce,“ říká o Jiřím Kajínkovi (56) paní Marta Látalová (78). Už léta si s ním píše. A je skálopevně přesvědčená o jeho nevině. Z milosti je nadšená.

Marta Látalová bojovala za propuštění nejznámějšího českého vězně dlouhá léta. „Psala jsem dopisy prezidentům, ve kterých jsem je žádala, aby Jiřímu udělili milost. Ten poslední jsem panu prezidentu Zemanovi odeslala ve středu 10. května,“ říká.

Jen o den později oznámil prezident, že se po návratu z Číny chystá Jiřímu Kajínkovi udělit milost.

Slušný kluk

„Jsem přesvědčená o jeho nevině. To byl vždycky slušný kluk, jen o rok starší než náš syn. Chodili spolu do školy, znali jsme se s jeho rodiči, bydleli jsme tehdy v jedné bytovce. Manžel chodil s jeho tátou na ryby,“ vypráví paní z Prachovic.

Právě tam prožil Jiří Kajínek dětství, pak se s rodinou přestěhoval do vedlejší Třemošnice.

Dopisy si schovává

„Léta si s Jiřím pravidelně píšu a jeho dopisy si schovávám. Musela jsem se naučit rozluštit jeho písmo,“ říká paní Marta se smíchem.

Jiří Kajínek totiž píše dost nečitelně. „Píšu mu hlavně, co je nového tady ve vesnici, on se o všechno zajímá. Jsem moc ráda, že bude konečně na svobodě, snad se budeme moci i navštívit,“ dodává.

Vražda a útěky z vězení

Na doživotí byl Kajínek odsouzen za nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy (†27) a jeho bodyguarda Juliána Pokoše (†30), která se stala nedaleko plzeňské věznice Bory v roce 1993. V roce 1994 Kajínek uprchl z českobudějovické věznice, o dva roky později se neúspěšně pokusil uprchnout z věznice Valdice.

Veřejně známým se stal v roce 2000, kdy jako první v historii uprchl z věznice Mírov. Po měsíci a půl byl zadržený v bytě manželky pětinásobného »orlického« vraha Ludvíka Černého.

VIDEO: Kajínkova cesta na svobodu.

Pořádala petice

Pro propuštění Jiřího Kajínka paní Marta v minulých letech udělala vše, co mohla. Psala dopisy prezidentům i Ústavnímu soudu, pořádala petiční akce a 1. listopadu roku 2001 uspořádala i demonstraci v Praze na Václavském náměstí.

Zprávy si schovává

Ve třech tlustých šanonech má Marta Látalová schované všechny zprávy, které o případu Jiřího Kajínka vyšly. Ty si pečlivě archivuje již od počátku a zprávy také pravidelně pročítá, aby měla o všem přehled.

Advokátka Slámová: Konečně se to stalo!

K milosti pro svého nejznámějšího klienta se na Facebooku vyjádřila jeho advokátka Klára Long Slámová (39). Jiřího Kajínka zastupovala 14 let, dlouhodobě upozorňovala, že jediná zbývající naděje pro něj je právě prezidentská milost.

„Je tomu téměř 11 let, co jsem v rámci jednoho rozhovoru řekla, že doufám, že Jiří Kajínek jednou vyjde ven jako svobodný člověk. Teď se ten okamžik reálně přiblížil. Těším se, až uvidím Jiřího Kajínka za branami věznice bez pout. Všichni, kdo na případu léta pracovali a věřili v dobrý konec, mají obrovskou radost, že se Jiří dočkal satisfakce, kterou si zasloužil.“

Miláček žen

Jiří Kajínek umí okouzlit ženy. Podle lidí, kteří ho znají od mládí, tak tomu bylo vždy! „Jednou jsem s ním byla na táboře, tehdy mu bylo 13 nebo14 let, a praktikantky, kterým bylo 18, z něj byly naprosto paf!“ vypráví jeho známá Jana Dvořáčková.

„Pokud já vím, tak k nim byl vždy velmi pozorný,“ vysvětluje si jeho úspěchy paní Marta Látalová. S mnoha ženami Kajínek navázal kontakt z vězení a dopisuje si s nimi celá léta. Byl to právě jeho ženský fanklub, kdo ho celá léta podporoval.

Co se změnilo od roku 1994?

  • Mobilní telefony: Ty měl v roce 1994 málokdo, nyní jsou masově rozšířené.
  • Počítače: V roce 1994 byly pro běžné lidi nedostupné, notebooky tehdy stály klidně i sto tisíc korun.
  • Supermarkety: V roce 1994 musel člověk při nákupu oběhnout zelinářství, řeznictví a pekařství, dnes vše sežene v supermarketu.
  • Evropská unie: 1. května 2004 Česká republika vstoupila do Evropské unie. Na hranicích tak už nepotřebujeme pasy, od 1. června 2006 zmizely i hraniční kontroly.
  • Kina: Běžná malá kina s jedním promítacím sálem v mnoha českých městech nahradily multiplexy s mnoha sály.

zdenekk- ( 19. května 2017 12:33 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

vendulinek ( 19. května 2017 06:18 )

Vy minzaci,vase starosti bych chtel mit ....Kajinek je Kajinek a ten vam bude chyndit do naku ....to je chlap kterej se o sebe bude umet postarat ...a ze tenkrat nejakej mobil a pocitac ,to neni zadnej duvod ze vas s tim nepochyndi .Jse vsichni hnupove a budete porad ....Vy mu nebudete ani ke kotnikum sahat ... Uplne nad vama zasnu jaky jsou omezeny Ceske nektere lidi ,to je zavist a s tim vy se nikdy uz nevyporadate . Kajinku hlavu vzhuru a GOD WILL BE ALWAYS WITH YOU !!! I wish you the best in your live .....byl jsi a jsi u me nevyny a verim ze vse bude takove pro tebe jen jak si ty budes prat !!! Mej hezky prvni vikend na svobode.

Limone ( 18. května 2017 19:11 )

 Vaše příspěvky jsou názory vážně stupidních jedinců, kteří své komplexy méněcennosti kompenzují na úkor člověka, kterému s vaší inteligencí, nesaháte ani po kotníky !!!

kristinn ( 18. května 2017 13:34 )

pepene, bol si pri tom, keď vraždil? A nie je zaujímavé, že aj manželka jedného zo zavraždených je presvedčená, že on nevraždil???

ejvm1712 ( 18. května 2017 13:22 )

No tak budeme život o jednoho vězně méně. Však stát to zná s vytahá na jiný věci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání