Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pieta za zemřelého Roma se změnila v bitku: Pochod v Žatci rozháněla zásahovka

Autor: uá, ljš - 
27. října 2016
17:25

Žatcem zmítají nepokoje! Na čtyři stovky Romů se ve čtvrtek odpoledne vypravily na náměstí, kde měly uctít památku mladíka, který zemřel po potyčce v místní pizzerii. Podle pitvy jeho smrt nikdo další nezavinil, žatečtí Romové tomu ale nevěří, a tak se pieta změnila v protestní akci.

„Rasová vražda!“ vykřikovali protestující na náměstí. Podle nich byl mladík ubit a policie to nevyšetřila. Romové se nyní dožadují toho, aby byli policisté postaveni mimo službu.

K úmrtí mladíka došlo minulé úterý v podvečer. Podle svědků přišel do místní pizzerie pod vlivem alkoholu nebo drog a napadal personál i hosty. Ti ho zpacifikovali a zavolali policisty. Pod jejich rukama ale mladík náhle zkolaboval a zemřel. Pitva však vyloučila cizí zavinění. Mladíkovi blízcí tomu ale nevěří, podle nich prý jen požádal o cigaretu a následně byl brutálně ubit k smrti.

Dav, který se rozběsnil už na náměstí, se chtěl po několika desítkách minut přesunout právě před pizzerii Panamera, kde k tragédii došlo. Tu ale bránila pořádková policie, která jim zahradila cestu. Před podnikem, který byl plný lidí, navíc čekala krom místních také skupina extremistů. S těmi se Romové dostali do ostrého konfliktu. Když policie oba tábory oddělila, začaly vzduchem létat PET lahve a jablka.

Romové chtěli prý před pizzerií zapálit svíčky, policie je k ní ale odmítla vpustit a vyzvala je, aby se rozešli. 

Pořadatel akce Jan Čonka označil navzdory předběžným výsledkům pitvy mladíkovu smrt za rasovou vraždu. "Prostě tomu nevěřím. Kdyby to byl člověk z majority, tak by tam určitě nedocházelo k tomu, že by ho šest lidí drželo a mlátilo. Tomu prostě nevěřím," řekl ČTK Čonka. Svůj názor opírá o údajné videozáznamy. O tom, že mladík byl před smrtí v pizerii napaden opakovaně, informoval server Romea.cz. Policie má k dispozici jak záznamy z restaurace, tak některá svědectví a další záznamy.

 

Majitelé nechali pizzerii téměř týden uzavřenou. Oni i personál byli opakovaně terčem urážek a výhrůžek.

Video  Pieta za zemřelého mladého Roma se v Žatci zvrhla v ostrý konflikt s extremisty a policií. 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání