Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krásné nohy do sandálků? Zbavte se plísní a ztvrdlých nehtů!

  • Nohy do léta bez plísní? Zkuste chytrou houbu!
    6. května 2016 | 06:00

    I když počasí je stále ještě tak trochu na rozpacích, určitě se už nemůžete dočkat, až z botníku vytáhnete své oblíbené balerínky nebo sandálky. Ještě lépe – až vyrazíte do obchodů koupit si nové. Jenže k hezkým botičkám potřebujete i hezké nohy. Zbavit se plísní naštěstí není tak složité. Když je podchytíte včas. 

  • Co jsou to plísně?

    Pečujte o své nohy!
    Autor: shuttterstock.com
    Nemusíte si pod tímto pojmem představovat hned něco nečistého, nehygienického. Ona se totiž mykóza může objevit právě i z přehnané hygieny. Ovšem nejčastěji k ní přijdeme v bazénech, saunách, tělocvičnách nebo na dalších místech, kde se běžně pohybujeme bez bot. Kromě toho může plíseň způsobit také nošení syntetických materiálů a uzavřených bot. Což v zimě asi jinak ani nejde, že. Mnohdy se k tomu může přidat i nezdravý životní styl, příliš mnoho cukru v potravě, život ve stresu nebo častá antibiotika. To je pak pro houby vyloženě živnou půdou! 
  • Jak se projevuje?

    Dejte si pozor na nohy v létě!
    Autor: shutterstock.com
    Spousta lidí si představí mykózu a plísně jako zažloutlé a ztvrdlé nehty, ale ona se může projevovat i mnohem méně násilnou formou. "Plíseň na nohou se projevuje zašupením, svěděním, olupováním kůže nohou nebo zatvrdlými patami. Někdy se přidá i mokvání v meziprstí a napadení nehtů: ztluštění nehtové ploténky, žluté zbarvení, drolení nebo olupování v okolí nehtu," vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová.
  • Jak si pomoct sám?

    K plísním můžete přijít jako slepý k houslím.
    Autor: shutterstock.com
    Není nutné ihned spěchat ke kožnímu lékaři, nejdříve si může člověk zkusit pomoct sám. V prvé řadě je dobré zkrátit nehty tak moc, jak jen to jde. Poté je opilovat, ať už klasickým pilníkem nebo pemzou. To ale nestačí, je nutné houby z nohou dostat. V lékárnách jsou volně prodejné přípravky (například Canesten, Naloc, Exoderil), které houby nejen ničí, ale i pomáhají od svědění a nepříjemných pocitů.
  • Zkuste chytrou houbu!

    Chcete mít do léta nádherné nohy bez jediné chyby, Víme jak na to!
    Autor: shutterstock.com
    Kromě běžně dostupných přípravků proti plísním také existují tzv. "chytré houby". Jde vlastně o stejnou houbu, jaká se nám usadila v chodidlech, ale tato nám pomůže místo toho, aby působila potíže. Tato houba totiž umí pronikat do buněk plísní a kvasinek a vysává z nich potřebné živiny. Působí jen na tom daném místě, kde je potřeba. Navíc ve chvíli, kdy tělo zbaví všech škodlivých cizopasníků, našemu tělu dále vůbec nevadí, a tak může odrůstat dohromady s nehtem, na který byla chytrá houba použita. Přípravek seženete buď ve formě tablet, které rozpustíte ve vodě, nebo jako zásyp.
  • Když není nic po ruce

    Přilijte si do vody trochu octu proti zánětu.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nemáte zrovna nic po ruce a do lékárny se třeba v nejbližších dnech nedostanete, můžete vyzkoušet octovou lázeň. Do lavoru s vlažnou vodou přidáte pár lžic octa a na chvíli si užijete klidu a kyselé lázně. Ovšem voda s octem nemusí působit až jako lék, ale klidně preventivně. Pokud se chcete vyvarovat plísní, připravte si kyselou lázeň vždy, když se vrátíte z nějakých veřejných prostor, kde hrozí, že byste se mohli vrátit s plísní.
  • Co když nic nepomáhá?

    V poslední době s v léčbě mykózy osvědčila chytrá houba.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne vždy ale musí domácí léčba zabrat. Pokud je plíseň v takovém stadiu, kdy skutečně ovládá vaše tělo, návštěvě lékaře se nevyhnete. Ten předepíše ještě silnější kalibr, který by měl zafungovat a konečně vás problému zbavit. Většinou to jsou nejrůznější mastičky nebo lak, který si aplikujete na postižený nehet. "Pokud je místní léčba neúčinná, přistupujeme k celkové protiplísňové léčbě. Tablety se dostávají z krve do nehtového lůžka. Celková doba léčby se pohybuje od 3 do 4 měsíců," říká dermatoložka Arenbergerová. Pokud budeme léčbu ignorovat, můžou se objevit přidružené kožní choroby.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...