Kreditka

S kreditkou platíte penězi banky, ne svými. Limit kreditní karty může být až 500 tisíc a je nastaven podle výše vašeho měsíčního příjmu. „Pokud peníze splatíte v bezúročném období, tedy během 45–55 dnů dle banky, půjčka je zdarma. Pokud jej zmeškáte, pohybují se úroky od 1,5 % výše,“ uvádí Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

Rada: Opatrně při výběrech kreditkou z bankomatů. Na ně se většinou bezúročné období nevztahuje.

Kontokorent

Kontokorent neboli povolené přečerpání se týká debetní karty a poskytuje možnost jít na vašem účtu do mínusu. Podmínky se u různých bank liší. U ČSOB můžete čerpat až dvojnásobek svého čistého měsíčního příjmu a splatit jej musíte do 6 měsíců. U Raiffeisenbank můžete získat až 150 tisíc korun a maximální doba splácení je jeden rok.

Rada: Kontokorent používejte jen pro nepředvídané výdaje. Skok do mínusu se prodraží. Úroky se pohybují mezi 15–20 %.

Spotřebitelský úvěr

Spotřebitelský úvěr nabízí větší částky peněz s delší dobou splácení. Hodí se na rekonstrukci koupelny, zaplacení školného nebo třeba na pořízení nového auta. Například v GE Money Bank můžete získat až 800 tisíc korun a dobu splácení si rozložit až na 8 let. Úroky začínají pod 10 %, vždy ale závisí na vaší konkrétní finanční situaci.

Rada: Projděte si více nabídek a hledejte banku, kde nebudete platit žádné poplatky a mimořádné splátky budou zdarma.

Hypotéka

Hypoteční úvěry jsou určeny hlavně na financování bydlení. Úroky hypoték jsou nyní nejnižší za mnoho let, dostanete se i pod dvě procenta a úvěr můžete splácet podle věku až 35 let. Opět hledejte banku, která vám dá hypotéku bez poplatků, s možnostmi mimořádných splátek zdarma.

Rada: Hypotéka je velký závazek. Spočítejte si, jestli si ho budete moct dovolit nejen teď, ale i za 10 let.

Půjčka ze stavebního spoření

Úvěr ze stavebního spoření, ať už překlenovací nebo řádný, je ideální pro financování rekonstrukce domu či bytu. „Velkým benefitem je nízká a především pevná úroková sazba, která zůstává stejná po celou dobu splácení,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Úroky začínají již na 2,99 %.

Rada: Počítejte s tím, že úvěr ze stavebního spoření nezískáte hned. Nejprve musíte určitou dobu pravidelně spořit.

Nezapomeňte, že…

… jakákoliv půjčka může být dobrý sluha, ale zlý pán.

… každé zadlužení si důkladně rozmyslete a promyslete, jak rychle a z čeho půjčku splatíte.

… věc, kterou si na dluh koupíte, by vám měla vydržet déle než splátky.