Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší anketní bitva: Kníže vs. Zeman! Kdo je typický volič?

Koho volíte? Zemana, nebo Schwarzenberga
Koho volíte? Zemana, nebo Schwarzenberga  (Autor: Petr Merta)
Autor: šim - 
16. ledna 2013
12:14

Na Blesk.cz se rozhořela anketní bitva. Již od pondělí se vás v anketě ptáme, koho budete volit v 2. kole prezidentských voleb. Karla Schwarzenberga, nebo Miloše Zemana? Souboj je od začátku vyrovnaný, přesně padesát na padesát. Podívali jsme se na to, jak vypadá typický volič jednotlivých kandidátů.

Co říkají průzkumy? Typický volič Karla Schwarzenberga žije ve větším městě, má většinou vysokoškolské vzdělání, je mu méně než 50 let, o čemž svědčí obrovská podpora velmi mladých lidí, a přiklání se k pravici nebo středu politického spektra.

Typický volič Miloše zemana je podle průzkumů, které si k volbám nechala vypracovat Česká televize, starší 50 let, žije spíše na venkově, má středoškolské vzdělání a tíhne spíše k levici.

Ženy volí Karla

Důležitým faktorem, podle kterého se voliči rozhodují, je zejména vystupování kandidátů, řekla Blesk.cz socioložka Jiřina Šiklová. „Málokdo z voličů se rozhoduje opravdu podle názorů kandidátů,“ řekla pro Blesk.cz.

Podle ní také více ženy volí na pohled kultivovanějšího Karla Schwarzenberga, který aristokratickou výchovu etikety v sobě nezapře. Jde také o to, že ženy pracují více ve městech či menších městech, která právě více volí knížete.

Město vs. venkov

Jak dopadl souboj měst a venkova, ukázaly výsledky prvního kola. Podle Českého statistického úřadu ve městech volilo 27,6 % Karla Schwarzenberga a 22,8 % Miloše Zemana. Někdejší premiér Zeman naopak předstihl současného ministra zahraničí v menších městech a na venkově. V sídlech do 10 000 obyvatel se mu podařilo získat 25,2 procenta, tedy o zhruba pět procentních bodů víc než jeho soupeři.

Koho volíte vy? Hlasujte v naší anketě nebo napište svůj názor do diskuze pod článkem. Nevyhovuje-li vám ani jeden z kandidátů, můžete si vyzkoušet tzv. volební kalkulačku, která vám ukáže, s názory kterého z kandidátů se více shodujete.

Mladý, starý, z venkova či z města. Jedno je jisté, volič Zemana i volič Schwarzenberga čte Blesk.cz.

annakarenina ( 23. ledna 2013 19:51 )

Sliby chyby! Celosvetova nemoc predvolebniho boje. Volte rozumem a srdcem. Slava vitezi a cest porazenemu. Jinak nemuzete stejne nic delat.

annakarenina ( 23. ledna 2013 19:35 )

Mate pravdu, bohuzel.

jiitja ( 23. ledna 2013 10:05 )

Už v pátý třídě při hodinách dějepisu se učí rozdělení šlechty na nižší a vyšší. Nižší šlechta je vladyka a zeman a vyšší hrabě, kníže... a z vyšších mohl vzejít král!

enriko ( 22. ledna 2013 19:29 )

nedovedu

verkakaresova ( 22. ledna 2013 19:16 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si vydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenaBoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, brzy to uz nebude mozne!

Zobrazit celou diskusi