Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ropný vrt v Mexickém zálivu ucpávají bahnem

Autor: ČTK, pes - 
27. května 2010
12:49

Firma BP oznámila, že práce na ucpávání poškozeného ventilu ropného vrtu na dně Mexického zálivu probíhají podle plánu. Potrvá však dalších 24 hodin, než bude jasné, zda se vrt podařilo pomocí speciálního bahna skutečně ucpat.

Ropa uniká z vrtu už pět týdnů a ropná skvrna způsobila ekologickou katastrofu v deltě Mississippi.

"Operace probíhá, tak jak jsme ji plánovali," citovala agentura Reuters šéfa BP Tonyho Haywarda čtyři hodiny po započetí prací ve středu místního času. Podle BP jsou šance na úspěch 60 až 70 procent, další experti z těžebních firem dávají pokusu padesátiprocentní šanci.

Poškozený vrt zabetonují

Technici pod velkým tlakem pumpují do poničeného ventilu speciální bahno. Na akci se podílejí roboti operující pod hladinou. V konečné fázi chce BP poškozený vrt zabetonovat. Hayward a ministr energetiky Steven Chu situaci monitorují ze střediska BP v Houstonu.

Pokud by se pokus o ucpání vrtu nezdařil, BP se bude snažit znovu nad poškozený vrt umístit kontejner, jehož prostřednictvím by unikající ropu odčerpávala do tankeru.

Obří únik ropy způsobil výbuch těžební plošiny Deepwater Horizon 20. dubna. Ropná skvrna ohrožuje americké pobřeží od Louisiany po Floridu. Těžká ropa se už rozlila do ekologicky citlivých mokřadů v deltě Mississippi. Podle Bílého domu půjde zřejmě o největší ekologickou katastrofu svého druhu v dějinách Spojených států.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi