Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za brutálním útokem je nejspíš rasismus

Útok byl brutální, třináctiletý chlapec měl podlitiny po celém těle
Útok byl brutální, třináctiletý chlapec měl podlitiny po celém těle  (Autor: čtenář Blesku)
Autor: jos - 
20. května 2010
18:28

Za brutálním útokem na třináctiletého chlapce z Duchcova na Teplicku podle policie může být rasismus. Potvrdila to policejní mluvčí.

Na třináctiletého chlapce zaútočila dvojice jen o málo starších Romů. Policie je podezírá z rasově motivovaného útoku.

Deníku Právo to potvrdila policejní mluvčí teplického ředitelství Ilona Novotná. „Použili výhrůžky se znaky rasové nesnášenlivosti. Chlapec utrpěl četná zranění, s nimiž byl hospitalizován v nemocnici,“ uvedla.



K události došlo letos 29. dubna. Třináctiletý hoch se vydal z Duchcova na Teplicku, kde žije v dětském domově, do 30 kilometrů vzdáleného Ústí nad Labem za svou matkou. Protože mu ujel vlak, šel pěšky podél železniční tratě. V polovině trasy, nedaleko nádraží v Krupce - Bohosudově, potkal čtrnáctiletého romského mladíka a jeho o tři roky staršího kamaráda.

Lup nevyšel, přišla brutalita

Chtěli po něm peníze a mobil. Protože nic neměl, dvojice ho zbila. Kromě spousty podlitin a škrábanců po celém těle, mu útočníci údajně roztrhli slezinu, odrazili ledvinu, zlomili dvě žebra, způsobili otřes mozku a přivodili plicní embolii. Pak ho nechali ležet a odešli. Zubožený kluk se připlazil do železniční stanice, jejíž personál přivolal pomoc.

Podle lékařů unikl smrti jen o vlásek. „Jeho stav byl velmi vážný. Lékaři ho zázračně vrátili do života,“ řekl Právu mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra.

Policistům se oba agresory podařilo brzy po činu zadržet. „Starším je 17letý mladík. Byl obviněn z loupeže a těžkého ublížení na zdraví z důvodu rasové či etnické nesnášenlivosti a v současné době je umístěn v litoměřické vazební věznici,“ uvedla Novotná. O nezletilém pachateli bude rozhodovat soud.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání