Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Válka rosniček pokračuje: Předpovídáte nesmysly

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
23. března 2010
23:18

Válka meteorologů pokračuje! Poté, co státní Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) obvinil soukromý Meteopress z vydávání nepravdivých předpovědí, Meteopress se brání: Kdybyste pracovali dobře, nemuseli bychom tady vůbec být!

Konkurenční boj se rozhořel mezi dvěma firmami předpovídajícími počasí. „Snaží se v médiích prosadit zprávami o počasí i za cenu výroby vlastních zcela nesmyslných informací, které samozřejmě zaujmou a dobře se prodávají,“ řekl náměstek ředitele ČHMÚ Radim Tolasz o Meteopressu.

Ten si to ale nenechal líbit a vzkazuje: „Pokud by ČHMÚ dělal svou práci dobře, nebylo by zde pro firmy typu Meteopress prostoru,“ uvedl Michal Najman. Podle něj ČHMÚ zneužívá svého monopolního postavení, což si může dovolit kvůli dotacím ze státního rozpočtu. Provoz »státních počasářů«, kterých je asi 800, stojí totiž zhruba 350 milionů ročně!

A další finance si ČHMÚ vydělává prodejem informací a předpovědí. Do září loňského roku od nich nakupoval i Meteropress. Ten je soukromý a zaměstnává několik desítek lidí. Předpovědi si nyní dělá sám.

Jedním z důvodů slovní přestřelky může být i meteoroložka z Meteopressu Dagmar Honsová. Tu prý chtěl ČHMÚ získat pro sebe, ale neuspěl. Za kolegu z ČHMÚ se navíc provdala a dál působí v Meteopressu. „Od té doby, co se Dagmar Honsová vzala s Janem Daňhelkou, začali na ni z ČHMÚ útočit,“ uvedla jedna z pracovnic Meteopressu. A co na to Dagmar Honsová? „Já jsem byla do tohoto sporu zatažena bez mého vědomí a souhlasu a hlavně nesmyslně,“ řekla Blesku.

hugo.tom ( 25. března 2010 14:04 )

dle mě jsou předpovědi Meteopressu přesné dost, hlavně berou data z více zdrojů (i zahraničních), na to CHMU i se zastaralou technikou nedosáhne. Možná jsem to špatně formuloval, ale chlavně mězaráží, že je CHMU státní firma (platíme ho z daní) a ještě pro předpověd máme volat na drahou linku?

e.44 ( 25. března 2010 13:07 )

Z vašeho prvního příspěvku mám spíš dojem, že preferujete dobře dostupné nepřesné informace před přesnými, ale méně dostupnými.

hugo.tom ( 25. března 2010 07:40 )

dle mě první tři dny jim předpověd vychází docela dobře, další tzv. výhledy neodhadne nikdo přesně.

e.44 ( 24. března 2010 19:27 )

A k čemu jsou vám dobře dostupné informace, když jsou nepřesné?

elicha ( 24. března 2010 09:30 )

my ji posloucháme pro psinu kde jsou předpovědí nejblíže je server Yahoo.com Když Honsová zarputile tvrdila, že je zima pryč, s přehledem hlásali celý týden okolo -10. Jen tak mi nepraskla voda. Jinak hezké předpovědi má Barandov (co do "akčnosti") dá se na to koukat, aby se vám před očima něco zběsile míhalo a má to vtip. No a snad nejsou úplně vedle!

Zobrazit celou diskusi