Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabít člověka? To mi nedělá problém!

Chvíle před výstřelem. Odstřelovač musí být v tu chvíli se svou zbraní srostlý.
Chvíle před výstřelem. Odstřelovač musí být v tu chvíli se svou zbraní srostlý.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, raj - 
12. března 2010
05:00

Hlídal George Bushe i papeže, kryje záda kolegům ze zásahovky, když zatýkají nebezpečné a ozbrojené zločince! Je vycvičen k tomu, aby jediným výstřelem z pušky zneškodnil cíl na vzdálenost i několika stovek metrů. Elitní policejní odstřelovač Radek (38) sice věří, že na lidi střílet nebude, ale říká: Zabít? Nemám s tím problém!

Na okamžik, kdy bude muset na člověka vystřelit, se nijak zvlášť netěší. Připravený ale je. „Osobně s tím nemám problém. Pokud bych se do takové situace dostal, vím, že prostě není jiné řešení, “říká Radek. „Budu ale rád, když se toho nedočkám,“ svěřil se muž, který se svou puškou chránil například amerického prezidenta George Bushe či papeže Jana Pavla II.

Už jednou se dostal do situace, kdy měl povolení zabíjet. Před lety společně s kolegy hlídal čerpací stanice na severu Moravy. Opakovaně je přepadal lupič s nabitým samopalem. „Jednou dokonce vystřelil. Existovala hrozba, že bude opět střílet. Tehdy jsem předem dostal povolení vystřelit,“ vzpomínal. Na lupiče po nocích dva týdny číhal. Loupit už nepřišel a policie jej zatkla až později kvůli jinému zločinu.

Od svých 11 let se aktivně věnoval sportovní střelbě. K policii Radek nastoupil v roce 1993. Od začátku chtěl pracovat u zásahové jednotky. Cíl se mu splnil už po dvou letech. „Nejsem žádný militantní maniak,“ říká. „Můžu ale říct, že jsem kvůli práci už přišel o dvě partnerky,“ svěřil se.

 

kozelch ( 12. března 2010 23:45 )

... Blesku, přestaň vykrádat články jiných deníků... je to ubohé

mercedeska ( 12. března 2010 12:05 )

Dobrý den. Je To práce jako každá jiná.. Bůh Ti žehnej Rádo..pokoj Tobě... Přeji Ti,abys našel Lásku,kterou hledáš. Hodně štěstí. S pozdravem Radka

pozzzor ( 12. března 2010 11:31 )

Je skvěle připraven,ale ani jednou si po nikom nevystřelil.Jaká škoda pro chlapce s takovým dobrodružným povoláním.Zabít člověka mu nedělá problémy.Ten Blesk už neví co by psal.Takový kraviny přece vůbec nikoho nezajímaj,ani úplně největší psychopatický kretény,když ještě nikoho ani netrefil.Je vidět(jestli ovšem ten člověk existuje),že u policie se nic od dob komančů nezměnilo.Vždy tam dělala inteligentní elita národa.A to jsem myslel,že v takových oddílech dělaj lidi,kteří prošli psychotesty.Ať jede do Afganistánu,dá se najmout a může střílet od rána do večera.Teda,když někdo netrefí jeho.V takových případech je tyto choutky rychle přejdou a pak mají postraumatické šoky a problémy na celý život.Ale pravdou asi bude,že nějaký pan redaktor si na internetu našel fotku "neznámého odstřelovače" a v kavárně si vymyslil svůj vlastní příběh.Jak to ostatně dělá podle mého většina pracovníků tohoto plátku.Nazdar a Lovu zdar

lister ( 12. března 2010 09:07 )

Bylo by vážně fajn kdyby jste si prestali vymýšlet hovadiny. Všude píšou něco jiného!!

bubaku ( 12. března 2010 08:57 )

Myslím,že je to práce jako každá jiná,ba naopak v dnešní době hodně potřebná!

Zobrazit celou diskusi