Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Washingtonský snajper (†48) byl popraven

Autor: INT, so - 
11. listopadu 2009
16:55

V roce 2002 Ameriku děsil k smrt. Zabíjel z kufru auta. Odstřelil 10 lidí! A teď konečně došlo i na něj...

Ve Spojených státech byl tak nechvalně proslulý, že o něm dokonce natočili film. John Allen Muhammad (48) alias Washingtonský odstřelovač před sedmi lety zastřelil spolu se svým komplicem deset lidí. Včera ráno našeho času ho popravili smrticí injekcí. Motivy jeho běsnění nebyly nikdy plně odhaleny.

Muhammad zemřel ve středu ráno v 03:11 SEČ poté, co mu popravčí v greensvillském nápravném zařízení na jihovýchodě Virginie vpíchl injekční stříkačkou do žil smrticí roztok. Jeho poslední slova zněla: „Vzkažte mým dětem, že je miluju!“ Během popravy už ale neřekl jedinou větu. Ze smrti prý neměl strach a chtěl zemřít s důstojností.

Muhammad byl veterán z války v Perském zálivu. Spolu s tehdy pouze 17letým komplicem Lee Boydem Malvem, nadějným studentem z Jamajky, zabíjeli při útocích, které po tři týdny v roce 2002 paralyzovaly hlavní město Washington a části států Maryland a Virginie. Lee viděl v Muhammadovi svého otce, ale později proti němu v procesu svědčil. Stříleli většinou z úložného prostoru auta a na dálku.

Muhammad k tomu účelu vyvrtal v zadních dveřích díru a odstranil zadní sedadla. Jejich vražedné běsnění vyvolalo jedno z nejrozsáhlejších pátrání v dějinách Spojených států. Po třech týdnech byla dvojice dopadena na dálničním odpočívadle. Obhájci argumentovali, že Muhammad trpí syndromem z války, má přeludy a vykazuje známky schizofrenie.

Muhammad během procesu neprojevil žádnou lítost. Žalobci se domnívali, že obviněný plánoval zabít i svou bývalou manželku a získat do péče tři děti, které s ní měl. Nejen se ženou, ale i s armádou si prý chtěl vyřídit účty. Muhammadův komplic Malvo si odpykává ve Virginii doživotní trest.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi