Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

I přes nevoli celého světa bude afroameričan Davis popraven!

Troy Davis bude popraven
Troy Davis bude popraven  (Autor: Reuters)
Autor: evak, ČTK - 
20. září 2011
19:22

Speciální odvolací komise amerického státu Georgia v úterý zamítla žádost o omilostnění amerického vězně Troye Davise, který má být ve středu popraven za údajnou vraždu policejního důstojníka v roce 1989. Kauza vyvolala protesty po celém světě, protože vina podle některých politiků a aktivistů nebyla věrohodně prokázána.  Odsouzený ale smrti neunikne.

Jedenačtyřicetiletý Davis byl v roce 1991 odsouzen za vraždu policisty spáchanou o dva roky dříve. Sedm z devíti svědků však podle amerických médií od té doby buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

K přezkoumání rozsudku vyzval americkou justici nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu, papež Benedikt XVI., bývalý americký prezident James Carter a skupina padesáti senátorů. V pátek na Davisovu podporu v ulicích některých amerických měst pochodovaly tisíce lidí.

Po několikahodinové diskusi a vyslechnutí advokátů a prokurátorů v úterý komise pro milosti a podmíněná propuštění státu Georgia oznámila, že žádost Troye Davise o milost zamítá. Komise dospěla k závěru, že odsouzený se činu dopustil a jeho vina se prokázala.

Obhájce odsouzeného Jason Ewart na rozhodnutí reagoval prohlášením, že poslední naděje na život pro jeho mandanta padla. Očekává se, že Davis bude usmrcen injekcí s jedem ve čtvrtek hodinu po půlnoci SELČ.

Proti závěru odvolací komise protestovala americká odbočka organizace Amnesty International. Její šéf Larry Cox v prohlášení označil verdikt za "hanebný". Bude-li Troy Davis popraven, není podle Coxe vyloučeno, "že stát Georgia usmrtil nevinného a zdiskreditoval celý justiční systém".

e.44 ( 21. září 2011 13:59 )

Nic znova nevyšetřovali. Proběhla jenom několikahodinová diskuse s vyslechnutím advokátů. Žádné nové důkazy se proti němu nenašli a ty původní, jako například výpovědi svědků nějak časem pozbyly na věrohodnosti , takže je možné, že opět dojde k popravě neviného A tohle je taky jediný důvod, proč jsem proti trestu smrti. Spousta "lidí" by si ho totiž skutečně zasloužila.

marie60 ( 20. září 2011 19:48 )

V Americe bych teda nechtěla bydlet.Pokud jsou tam nějaké nesrovnalosti, tak by je měli přešetřit a ne takhle. V USA bylo už několik trestů smrti a po čase zjistili, že ti dotyční byli vlastně nevinní.

Zobrazit celou diskusi