Mám předčasný starobní důchod a rád bych pracoval v zahraničí. Můžu si přivydělat, aniž ztratím nárok na důchod?

Jaroslav, Hranice

Pokud budete pracovat v cizině a budete pobírat předčasný starobní důchod, nárok na důchod ani na jeho výplatu, výdělečnou činností neztratíte.

Po základní škole jsem studovala jednoroční kurz, bude se mi započítávat do odpracovaných let na důchod?

Jana, Strakonice

Na absolvování jednoletých kurzů nejsou normy, je to jiné než u žáků, kteří absolvovali devátou třídu v letech 1959 - 1961. U jednoletých kurzů se postupuje individuálně. V současnosti čeká na vyřízení 10 000 žádostí a trvá nějakou dobu, než se všechny zpracují. Jakmile doložíte, že jste kurz absolvovala, můžete si požádat o přepočet.

Jsem nezaměstnaná a evidovaná na úřadu práce. Jak dlouhá doba z evidence v nezaměstnanosti se mi započítává do starobního důchodu? Sníží mi podpora v nezaměstnanosti výši mého důchodu?

Klára, Kraslice

Záleží na tom, jestli budete mít předčasný nebo řádní starobní důchod. Řádný starobní důchod pro vás bude výhodnější.

Z kolika let se vypočítává důchod?

Blanka, Brno

Rozhodující je doba pojištění, případně náhradní doba pojištění, kterou jste získala od ukončení povinné školní docházky až do vzniku nároku na důchod. Výše starobního důchodu tedy závisí na délce doby pojištění a výši vyměřovacích základů, kterých jste dosáhla v rozhodném období, tj v letech 1986 do konce roku, který předchází roku, ve kterém Vám bude přiznán starobní důchod.

V Česku pobírám starobní důchod, ale rád bych pracoval v cizině. Můžu?

Miroslav, Most

Budete-li výdělečně činný v cizině, tak vám starobní důchod bude vyplácený bez jakéhokoliv omezení.

Je pravda, že je lepší nepracovat, protože pak se mi bude důchod vypočítávat z průměrné výplaty?

Jarmila, Čelákovice

Zcela jistě ne. Pokud totiž člověk nebude pracovat a nesplní podmínky pro nárok na starobní důchod, žádný důchod nedostane a bude závislý v lepším případě na sociálních dávkách. Naopak, od letošního roku si mohou lidé, kteří získají nárok na starobní důchod a pobírají ho, vybrat. Mohou pobírat buď polovinu důchodu a plat (tím se jim navyšuje výpočtový základ pro důchod o 1,5 % za každých 180 kalendářních dnů výdělečné činnosti), anebo nadále pracovat na plný úvazek a pobírat celý důchod (v tomto případě si mohou po 2 letech práce nechat důchod přepočítat – zvýšení bude o 0,4 % za 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti).

Už 1. 12. 2009 jsem si podala žádost o přiznání předčasného starobního důchodu. Datum přiznání je 1. 3. 2010. Do dnešního dne jsem neobdržela žádné vyjádření ani jinou zprávu. Má ČSSZ stanovenou nějakou lhůtu na vyřízení? Miluše, Broumov

Rozhodnutí o přiznání dávky důchodového pojištění by měla Česká správa sociálního zabezpečení vydat do 90ti dnů od zahájení řízení. Tuto lhůtu je ale možné prodloužit v případě, že je třeba došetřit některé skutečnosti, které jsou rozhodující pro celkové posouzení vaší důchodové záležitosti.

Opravdu někteří státní zaměstnanci pobírají 13. a14. důchod? Kteří?

Bohuslav, Karviná

Ne, nic takového neexistuje.

Od prosince 2007 do prosince 2008 jsem pobírala vdovský důchod, který mi má být obnoven v 55 letech, v roce 2013. Zůstává toto v platnosti i po posunutí věku odchodu do důchodu?

Jitka, Plzeň

Podle vašeho sdělení došlo k zániku nároku na váš vdovský důchod v prosinci 2008. Jelikož vdovský důchod byl přiznán před 1. 1. 2010, vznikne nárok na tento vdovský důchod znovu po tomto datu za podmínky, kterou stanoví zákon o důchodovém pojištění. Z toho tedy vyplývá, že nárok na vdovský důchod vám vznikne znovu dovršením 55 let v případě, že tento věk dovršíte do 5 let od původního zániku nároku na váš vdovský důchod.

V roce 2006 mi zemřel manžel, já letos dovrším 55 let. Mám nárok si požádat o obnovu vdovského důchodu? A kolik budu brát, když pak půjdu do starobního, do kterého mám jít v 58 +8 měsících?

arka, Frýdek-Místek

Jedná se o stejný případ jako dotazu paní Jitky z Plzně. Jak z vašeho dotazu vyplývá, vznikne Vám v budoucnu i nárok na starobní důchod. Při souběhu vdovského a starobního důchodu bude procentní výměra u vyššího důchodu náležet v plné výši a u nižšího ve výši jedné poloviny. Pokud jde o základní výměru důchodu, bude vám náležet pouze jednou (v současné době činí 2 170 Kč).

Fotogalerie
1 fotografie

Jsem ročník 1946 a absolvovala jsem nepovinnou devátou třídu. Dne 13. 1. 2010 jsem si s přiloženým vysvědčením zažádala na OSSZ o přepočet důchodu. Kdy a bude vůbec moje žádost vyřízená?

Jana, Mělník

V případě, že jste absolvovala devátou třídu v letech 1959 až 1961, je možné toto studium považovat svým rozsahem a obsahem za studium, které odpovídá studiu na střední škole. Doba tohoto studia bude započtena pro nárok i výši důchodu. Rozhodnutí o příslušné úpravě výše důchodu vám vydá ČSSZ. Dojde-li při vyřizování vaší žádosti v ČSSZ k určitému prodlení, není třeba mít obavy, že kvůli němu budete jakkoliv finančně zkrácena – doplatek v odpovídající výši vám bude poskytnut za celé období od 1. 1. 2006, popř. od vzniku nároku na váš důchod, nastal-li tento později.

Dne 5. 1. 2010 jsem požádala o starobní důchod, na který mám od 2. 3. 2010 nárok. Výměr mi dosud nepřišel. Potřebuji jej pro zdravotní pojišťovnu kvůli ohlášení změny. Kde to mám urgovat?

Alena, Praha

Tuto skutečnost zdravotní pojišťovně prokážete až poté, co obdržíte rozhodnutí o důchodu. Zatím sdělte zdravotní pojišťovně, že vaše žádost o přiznání důchodu je v řízení.

Pracující důchodci mají nově možnost požádat o přepočet důchodu. Bude se tato možnost týkat i mne, když již mnoho let pobírám starobní důchod a přitom pracuji na Smlouvu? Pojistné platím formou srážky ze mzdy, kterou za mne odevzdává zaměstnavatel, navíc podnikám a pravidelně sama odvádím daně.

Iva, Rychnov nad Kněžnou

Asi máte na mysli zvýšení starobního důchodu, který pobíráte v plné výši. S účinností od 1. 1. 2010 byl novelizován zákon o důchodovém pojištění, který stanovil, že pojištěnci, který vykonává výdělečnou činnost při pobírání starobního důchodu se výše procentní výměry zvyšuje za každých 360 kalendářních dnů této výdělečné činnosti o 0,4 % výpočtového základu. Nárok na toto zvýšení vzniká (pokud výdělečná činnost trvá nepřetržitě) až po dvou letech. Po 360 dnech výdělečné činnosti nárok na toto zvýšení vznikne jen v případě, že výdělečná činnost skončí. Podotýkáme, že se musí se jednat o výdělečnou činnost, která je vykonávána v rozsahu zakládajícím účast na pojištění. Důvodem pro zvýšení důchodu je ovšem až výdělečná činnost vykonávaná po 31. 12. 2009.

Od nového roku už neberu plný invalidní důchod, ale důchod starobní. Proč?

Karel, Louny

Od 1. 1. 2010 se novelizoval zákona o důchodovém pojištění. Ten stanovil, že nárok na invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let. Tímto dnem vzniká nárok na starobní důchod. Tento typ starobního důchodu nevylučuje, aby si pojištěnec požádal o starobní důchod podle § 29 odst. 1,2 a 3 zákona o důchodovém pojištění. Bude-li jeho výše výhodnější, bude o této žádosti při splnění dalších podmínek, rozhodnuto kladně.

Vloni jsem šel do předčasného starobního důchodu. Kolik si můžu letos vydělat?

Tomáš, Vysoké Mýto

Výplata předčasného starobního důchodu nenáleží do dosažení důchodového věku, pokud budete vykonávat výdělečnou činnost v takovém rozsahu, která zakládá účast na pojištění. Účast na důchodovém pojištění nezakládá např. uzavření dohody o provedení práce. Pozor, nezaměnit s dohodou o pracovní činnosti.

Mojí ženě vychází nárok na přiznání starobního důchodu v roce 2014. Podle novelizace platného zákona nyní bude muset mít 30 let důchodového pojištění. Protože po staru stačilo pouze 25 let i přesto kdyby ještě do tohoto roku pracovala budou jí chybět dva roky.Ptám se, je možné zpětně toto chybějící pojištění doplatit,například jako si mohou platit vysokoškoláci při studiích 1660Kč za měsíc,nebo musí ty dva roky opravdu ještě pracovat přes důchod?

Jan, Tábor

Z dotazu vyplývá, že vaše žena dovrší důchodový věk v roce 2014. V tomto roce činí již potřebná doba pojištění 30 let. Dále uvádíte, že v tomto roce získá 28 roků pojištění. V případě, že bude následující 2 roky výdělečně činná, dosáhne požadovanou dobu pojištění 30 let v roce 2016. Pro zjištění, kolik činí potřebná doba pojištění, je rozhodující výhradně rok dosažení důchodového věku, tj. potřebná doba pojištění v roce 2016. V případě vaší ženy činí 30 let, nikoliv 32 let pojištění. Možnost doplatit si zpětně dobrovolné důchodové pojištění, např. z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti Vaší manželky, doporučuji řešit na místně příslušné OSSZ.

Jedná se o přepočet starobního důchodu o devátou třídu základní školy, rok 1960/1961. Podle trvalého bydliště patřím na PSSZ pro Prahu 5 . Žádost o přepočet jsem podala v prosinci 2009 na základě upozornění spolužáků, kteří patří na správu v Mělníku. Základní školu jsem navštěvovala v Brandýse nad Labem. Dosud jsem neobdržela žádné stanovisko. Spolužáci již zvýšený důchod pobírají od začátku roku 2009 a dokonce jim byl dopočítán rozdíl za 3 roky zpátky.

Miloslava, Praha

Z vašeho dotazu vyplývá, že jste navštěvovala v letech 1960-1961 devátou třídu základní školy. Toto studium lze považovat svým rozsahem a obsahem za studium, které odpovídá studiu na střední škole. Doba tohoto studia bude započtena pro nárok i výši důchodu. O tomto zápočtu vám bude vydáno Českou správou sociálního zabezpečení rozhodnutí. Pokud jde o zpětnou výplatu důchodu nebo jeho části, lze poukázat doplatek zpětně, nejdříve od 1. 1. 2006.

Narodil jsem se 26. 7. 1951 a pracuji od 18 let, z toho 2 roky byla vojenská služba. Nyní pobírám částečný invalidní důchod a ze zdravotních důvodů bych chtěl jít do předčasného důchodu po dovršení 60-ti let. Zajímalo by mne, v jaké výši budu důchod pobírat a jak mi bude krácen. Podotýkám, že jsem OSVČ.

Stanislav, Blovice

Výše předčasného starobního důchodu se snižuje za každých, i započatých 90 kalendářních dnů ode dne jeho přiznání do dosažení důchodového věku. Za prvních 720 kalendářních dnů se snižuje o 0,9 % výpočtového základu a od 721. kalendářního dne o 1,5 % výpočtového základu. Pokud jde o předběžný výpočet starobního důchodu, ten Česká správa sociálního zabezpečení neprovádí. Pro předběžnou informaci můžete použít pro výpočet výše Vašeho starobního důchodu kalkulačku, která je uvedena na webových stránkách MPSV Pokud ovšem budete i nadále po přiznání předčasného starobního důchodu vykonávat samostatnou výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na pojištění, výplata předčasného starobního důchodu vám nebude náležet.

Manžel byl zaměstnán cca v letech 1975 - 1986 v I. důchodové kategorii. Je ročník 1954 (do důchodu by zřejmě měl jít v r. 2017). Budou se mu zohledňovat odpracovaná léta z uvedené I. důchodové kategorie a šlo by již nyní odhadnout, jaký vliv to bude mít na výši jeho důchodu nebo i na dobu jeho odchodu do důchodu.?

Hana, Praha

Z vašeho dotazu není zřejmé, jaký druh práce váš manžel v I. pracovní kategorii vykonával. Uvádíte, že v preferované pracovní kategorii pracoval od roku 1975 až 1986, tj. cca 12 let. V tomto případě doporučujeme, abyste se s dotazem obrátila na OSSZ příslušnou podle místa trvalého bydliště, kde vám po sdělení upřesňujících údajů budou moci podat podrobnou informaci. Z poskytnuté informace vyplývá, že by manželův důchodový věk činil pravděpodobně 63 let a 2 měsíce.

Můj dotaz se týká starobního důchodu pro OSVČ. Zajímalo by mne, proč se OSVČ nebere jako vyměřovací základ pro důchod jejich hrubý příjem (jako u zaměstnanců), ale pouze procentuální část z hrubého příjmu. Není to tak trochu nespravedlivé?

Kateřina, Praha

Stávající právní úprava hovoří takto: u osoby samostatně výdělečně činné je vyměřovacím základem pro odvod pojistného na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti částka, kterou si určí, ne však méně než 50 % daňového základu (jedná se zhruba o příjmy mínus výdaje). Pokud je z tohoto vyměřovacího základu odvedeno pojistné, je v této výši použito pro výpočet důchodové dávky. Pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti činí 29,2 % z vyměřovacího základu.

U zaměstnance je vyměřovacím základem pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti úhrn příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním (hrubý příjem). Z toho vyměřovacího základu je odvedeno pojistné ve výši 25 % za zaměstnavatele a 6,5 % za zaměstnance, tj. celkem 31,5 %.