Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt dítěte den po porodu: Lékařka je nevinná

Podle znalců lékařka nemohla smrti zabránit.
Podle znalců lékařka nemohla smrti zabránit.  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: op - 
2. března 2010
13:16

Téměř pět let trvalo, než soudy očistily primářku Ludmilu B. z Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Žalobce ji vinil ze smrti novorozence, který zemřel den po porodu v červenci 2005. Lékařka čelila obžalobě z neposkytnutí pomoci.

Odvolací Krajský soud v Brně v úterý potvrdil zprošťující verdikt městského soudu z loňského října. Podle něj nelze prokázat příčinnou souvislost mezi počínáním lékařky a úmrtím dítěte. Novorozený chlapeček se narodil v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří 12. července 2005 a zemřel o den později v noci v Dětské nemocnici v Brně, kam ho ve vážném stavu převezli.

Smrti se nedalo zabránit

„I kdyby se podle znalců dítě převezlo do Dětské nemocnice o několik hodin dřív, nedalo se smrti novorozence zabránit. Pokud obžalovaná poskytla veškerou péči lege artis, pak je jednoznačné, že se nemohla dopustit žádného trestného činu,“ zdůvodnil soudce Vlastimír Čech zamítnutí odvolání žalobkyně. Proti verdiktu Krajského soudu v Brně si lze podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Narodilo se těžce nemocné dítě. Snažili jsme se je zachránit. Je to smutný případ, ale zdravotníci na tom nenesou vinu. Není to příjemné být nařčený ze zanedbání péče. A nepovažuji za spravedlivé, že bylo vůbec podáno trestní oznámení,“ posteskla si po definitivním rozhodnutí lékařka.

vinnetouvi ( 2. března 2010 20:45 )

Kdejaký český Švejk zkouší vytřískat z doktorů, co to dá.

sadjida ( 2. března 2010 17:30 )

v Blesku byly uz mrtve mrtvoly

majojo ( 2. března 2010 13:33 )

Novorozený chlapeček se narodil..... tohle číst Jungmann, tak bleje maggi v kostkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání