Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pálka 'Na Cikány'? Podle soudu je to obtěžování!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv)
Autor: op - 
27. ledna 2010
15:21

Baseballová pálka s výrazným nápisem „Na cikány“ zavání přinejmenším obtěžováním. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud v Brně, když vyhověl stížnosti Roma Františka Kroščena. Tomu se v červnu 2001 pálka v restauraci u hotelu v Nýrsku nelíbila

Kroščen proto podal na majitele hostince žalobu, v níž se domáhal zaslání omluvného dopisu a odškodnění 300 tisíc korun. Tvrdil totiž, že jde o diskriminaci a snížení jeho lidské důstojnosti. Dva pražské soudy však jeho nárok odmítly.

Nejvyšší soud ale před pěti lety jejich verdikty zrušil s tím, že to může být obtěžování skupiny lidí. Městský a poté i Vrchní soud v Praze ale v nových rozsudcích řekly, že šlo jen o recesi a nebyl to zásah do osobnostních práv stěžovatele.

„Ten podle obecných soudů nebyl v restauraci obtěžován kvůli svému romskému původu,“ uvedla předsedkyně senátu Ústavního soudu Dagmar Lastovecká. A dodala, že Nejvyšší soud v Brně verdikty pražských soudců potvrdil, když usnesením loni v prosinci odmítl Kroščenovo dovolání.

Ústavní soud ale tyto tři verdikty ve středu zrušil, takže se soudy v Praze budou muset znovu žalobou stěžovatele zabývat.
„Vyřezaný a nalakovaný nápis na pálce NA CIKÁNY je totiž podle Kroščena dominantní, další menší nápisy typu NA SKINY nebyly vidět. Podle ústavního soudu je jeho stížnost důvodná, protože podle Listiny lidských práv a svobod má každý právo na to, aby byla zachována jeho lidská důstojnost,“ zdůvodnila Lastovecká neodvolatelný verdikt ústavních soudců.

Podle ní navíc obecné soudy řádně nezdůvodnily své rozsudky. „Opřely je pouze o tvrzení, že šlo o srovnatelné nápisy a o recesi,“ dodala Dagmar Lastovecká.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání