Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předvánoční čas: Rodiče častěji odkládají své děti!

Sestřičky Anička (5) a Kačenka (2) čekají v Klokánku, až máma sežene bydlení
8. prosince 2009 | 05:01

Předvánoční období není příliš veselým časem v zařízeních, která pečují o děti. V tuto dobu totiž přibývá případů, kdy rodiče odkládají své děti. Své o tom ví i Karin Sobotková, vedoucí Klokánku v Chomutově, kde otevřeli už druhý dům.

"Jsou tu děti matek, které se přes léto stěhují i s nimi z nájmu do nájmu a v zimě před svátky neseženou bydlení," řekla Blesku Karin Sobotková. Například Anička (5) se sestřičkou Kačenkou, mladší o tři roky, tu jsou proto, že jejich máma ztratila bydlení, protože neplatila nájem.

Přesto sestry patří mezi ty šťastnější. Nebyly odebrány rodičům kvůli týraní. Takových dětí tu je šest. Starají se tu také o dvě děvčátka prostitutky, která je odložila a odešla za kšeftem.

Dětí bez rodičů stále přibývá a přichází problémy. „Dům se dvěma byty v ulici Školní pěšina praskal ve švech. Ve čtvrtek jsme zkolaudovali dva byty tady a v pátek bylo plno,“ řekla Sobotková. V Chomutově proto plánuje dobudovat dalších pět bytů v částečně zprovozněném objektu na Kamenném Vrchu.

Peněžitými dary hodně pomáhají sponzoři a také chomutovská radnice. Celkem se v chomutovských Klokáncích starají o 17 dětí z celého Ústeckého kraje. Tento kraj má totiž svůj dům jen v Litoměřicích a malý v Žatci.

Autor: Helena Lacinová