Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké záhady medicíny

8. listopadu 2009 | 07:52

Kdy mohou mít muži pozitivní těhotenský test? Kde se bere chronický únavový syndrom? Proč se lidé s takzvaným esenciálním třesem dožívají často vysokého věku?

Současná medicína úspěšně bojuje s rakovinou, zpomaluje průběh AIDS, chrání před nemocemi, jako je černý kašel nebo tetanus, na které se umíralo. Stále existují nemoci, jež zůstávají velkou neznámou.

Ilustrační foto
Autor: ČTK

 


Mužské těhotenství: Kdy má muž pozitivní test

V jakém případě by mohl mít muž pozitivní test na těhotenství? Například při diagnóze rakoviny plic. Některá rakovinová onemocnění totiž odhalí v krvi zvýšené hodnoty hormonu zvaného choriogonadotropin (hCG). Tomu se laicky říká těhotenský hormon, protože u žen signalizuje, že jsou v jiném stavu.


Schizofrenie: Nikdo neví, jak vzniká

Duševní onemocnění, které postihuje asi jedno procento populace a nijak nezávisí na rase. „Jak schizofrenie vzniká, bohužel nevíme,“ říká psychiatr doc. Karel Hynek. „Velkou roli v ní pravděpodobně sehrává dědičnost, což dokazují vědecké studie,“ dodává. A jak nezapomíná podotknout, velkou roli sehrává i sociální prostředí a zdravotní stav během prvních dvaceti let života – schizofrenie většinou propuká mezi 20. a 40. rokem života.

I když nosíte některý z genů, který schizofrenii způsobuje, nemusí u vás nikdy propuknout. „Pokud člověk vyrůstal v dobrých podmínkách a i v dospělosti dodržuje životosprávu, nekouří, nepije a hlavně se vyhýbá tvrdým drogám, může propuknutí nemoci minimálně značně oddálit,“ říká doc. Hynek.


Esenciální třes: Postižení mají dlouhý život

Esenciální třes (ET) se vyskytuje až u čtyř procent populace. Často bývá zaměňován s Parkinsonovou chorobou, se kterou ale nemá mnoho společného. Esenciální třes postihuje hlavu a někdy i hlasivky, pokud se třesou horní končetiny, pak ne symetricky. Zajímavé je, že nemoc nemá žádné neurologické příznaky, a to, jak vzniká, naprosto není jasné. Její projevy se ale výrazně snižují při požití alkoholu. Lékaři navíc nedovedou vysvětlit, proč je v rodinách s postižením ET abnormálně zvýšený výskyt dlouhověkosti.


Samovznícení: Staletí stará záhada

Odborníci celého světa si s tímto fenoménem marně lámou hlavu už staletí. Bez sebemenší zjevné příčiny člověk začne hořet a za pár vteřin z něj zůstává jen popel. Okolní předměty ale zůstávají žárem netknuty. Policejní zprávy přitom potvrzují, že o upálení ani cizí zavinění nejde. Ničivý oheň prý vychází přímo zevnitř těla, z trupu. Krematoria potvrzují, že aby člověk shořel na prach, je nutná obrovská teplota, asi 1000 stupňů, v řádech mnoha desítek minut. Jaká síla v těle dokáže, aby se člověk vznítil během několika vteřin?


Chronický únavový syndrom (CFS): V konečné fázi ničí mezilidské vztahy

Aby byl CFS diagnostikován, musí se prokázat opětovný nástup únavy delší než šest měsíců, který pacienta omezuje z více než 50 %, pak je nutné vyloučit jakékoliv jiné možné diagnózy. K tomu pacienti musí splňovat řadu dalších kritérií. CFS je závažné onemocnění, které v konečné fázi ničí pacientovy vztahy s rodinou, blízkými nebo i v práci. Proč a jak nemoc vzniká, ani přes řadu odborných studií zatím nikdo nedokázal určit. Některé hlasy ale ukazují, že může být do jisté míry způsobena přemírou chemických látek v životním prostředí.

Ilustrační foto
Autor: PROFIMEDIA.CZ

 


Morgellons: Lékaři nevěří v jeho existenci

Lidé postižení touto nemocí nemají jednoduchý život – většina lékařů totiž její existenci popírá, řada odborníků o ní ani nikdy neslyšela. Postižený má po těle svědící rány, ve kterých jsou záhadná černá, bílá, někdy i modrá nebo červená vlákna, která mají být křehká podobně jako ta pavoučí. Řada odborníků ale tvrdí, že nemoc jako taková vlastně neexistuje a pacienti jsou psychicky nemocní. Existuje jen malá hrstka lékařů, kteří tvrdí, že tito pacienti nejsou psychicky narušení.


397807:gallery:true:true

Autor: luc, jch
Klíčová slova: záhadné nemoci, nemoci
Diskuse ke článku
.
Související články