Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lexikon kosmetických kouzel: A budete krásná!

Ilustračné foto
27. října 2009 | 13:15

Víte, co přesně potřebuje vaše pleť? Vyznáte se v nabídce kosmetických přípravků? Objevte s námi zdroje věčné krásy a výhody jejich využití.


SKVALEN - kyslíkový zdroj

Stoprocentní přírodní látka působí na všechny buňky v těle a dodává jim potřebnou energii. Ve zvýšené míře ji přijímají poškozené buňky, aby se mohly regenerovat. Skvalen je vydatným zdrojem buněčného kyslíku a silným antioxidantem. Je to nemastná přírodní hydratační látka, kterou najdete i v organismu. V kosmetických krémech, kde se používá skvalen získávaný z oliv, slouží jako výborná nemastná hydratační složka, která pleť zjemňuje. Nedráždí a zabraňuje vzniku akné. Příznivě působí na pokožku postiženou ekzémem nebo psoriázou.

Kde ho najdete?
V bílé řadě ochranných krémů AVENE Creme, která je určena na pleť alergickou na chemické filtry či parfémy. Kromě skvalenu obsahují vysoký SPF a termální vodu bohatou na minerály.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

RETINOL - obnova pleti

Vitamín A v té nejčistší podporuje činnost pokožky, která stárne. Je vhodný pro zralou pleť, která není příliš citlivá. V kosmetice se používají deriváty vitaminu A, které podporují obnovu podkožní tkáně a její aktivitu. Pokožka získá opět svou rovnováhu a pružnost. Přípravky na mladší pleť ho neobsahují, protože mladá pokožka jeho nedostatkem netrpí. Krémy s retinolem by měly být vždy  chráněny obalem, protože tato látka podléhá změnám působením světla a je citlivá na oxidaci.

Kde ho najdete?
Vichy Liftactiv Retinol HA je kombinovaný krém proti vráskám s okamžitým vyhlazující efektem. Působí proti všem typům vrásek, spojuje působení vitaminu A a kyseliny hyaluronové. Má speciální patentovaný obal, který uchovává citlivé složky uzavřené před světlem a vzduchem.

HEXAPEPTID - relax a vyhlazení

Tato složka je jedním z nejoblíbenějších prvků protivráskové kosmetiky. Působí jako alternativa zmrazujících injekcí, čímž pomáhá zastavit proces stárnutí. Je vhodný i na uvolnění svalstva a redukci stresu v pokožce. Tím se pleť vyhladí a působí mladší. Viditelně eliminuje mimické a drobné vrásky. Vlastnostmi dokáže nahradit botox.

Kde ho najdete?
Biotechnologické sérum proti vráskám Botoceutical vyhlazuje jemné linie tváře a redukuje vrásky již po několika dnech používání.

KYSELINA HYALURONOVÁ - hydratační specialista

Používá se ve velkém množství kosmetických přípravků zaměřených na boj proti vráskám. Velmi rychle zajistí hydrataci a zvláčnění pokožky. Pokud hledáte kvalitní hydratační krém, hledejte v jeho složení kyselinu hyaluronovou. Přirozeně se vyskytuje téměř ve všech buňkách lidského těla. V přibližně 50 % tvoří důležitou součást pojivové tkáně pokožky. Díky vysoké schopnosti vázat vodu je klíčová pro hydrataci všech vrstev pleti. Její molekuly dokáží až třicetinásobně zvětšit objem a ve spojení s vodou vytvářejí gelovou hmotu, která vyplní prostor mezi kožními buňkami. Struktuře pleti tak dodává objem, nezbytný pro mladistvý a svěží vzhled. Stárnutím se tvorba této kyseliny v pleti přirozeně snižuje, nastává úbytek hydratace a pevnosti pojivové tkáně. Aby struktura pleti neochabovala, měli bychom jí zajistit dostatečný přísun této kyseliny v podobě pleťového ošetření.

Kde ji najdete?
Multihydratační řada Clarins zajistí nezbytnou a trvalou hydrataci každému typu pleti. Bohatý hydratační Creme Riche Désaltérante je vhodný i v chladnějším období, chrání pleť před ztrátou vlhkosti a podrážděním.

Helena Housková (27) v akvaparku příjemně relaxovala po celodenní práci
Autor: Foto Blesk - Jitka Žigová

PEPTIDY - pevnost v základě

Využívají se v protivráskové kosmetice jako velmi spolehlivý "partner". Pevnost pleti je podmíněna i tvorbou kolagenu v hlubších vrstvách pokožky. Peptidy dokáží jeho tvorbu podpořit. Jak víme, kolagen se ztrácí i každodenním působením slunečního záření. Proto se peptidové složky dodávají do denních pleťových krémů zabezpečujících mladistvý vzhled, vyhlazení vrásek, zpevnění nebo rozjasnění pleti.

Kde je najdete?
Produktová řada Juvena Prevent & Optimize byla vytvořen pro ženy, které hledají pokrokovou pleťovou péči a viditelné zlepšení stavu pleti. Denní fluidum chrání pleť před stárnutím, upravuje její strukturu a dodává jí zářivost.

SPF - velikost ochrany

V překladu Sun Protection Factor znamená míru ochrany před UV paprsky. UVA i UVB paprsky extrémně poškozují pokožku, která je z velké části pohlcuje. První podmínkou účinné UV ochrany je, aby byla fotostabilní, tedy aby se působením slunečních paprsků neměnilo její chemické složení a působení. SPF je standardní hodnota, která se měří v laboratořích se simulovaným slunečním zářením. Čím vyšší je hodnota SPF, tím více je pokožka chráněna před poškozením.

Kde ho najdete?
Musí být označen na všech ochranných krémech na opalování. Pokroková solární kosmetika Piz Buin Active obsahuje fotostabilní ochranný komplex Helioplex, který slouží jako širokospektrální ochranu před UVA a UVB paprsky. Aktivně chrání pleť produktovými řadami na léto i zimu.

Nenechte si zkazit dovolenou pravidelnými obtížemi.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

LANOLIN - SOS suché pleti

Nažloutlá mastná substance se získává z kůže zvířat (jako jsou ovce) s vlnou. Kosmeticky upravený lanolin se používá jako krém na suchou pleť. Je hypoalergenní a má antibakteriální účinky. Zvláčňuje pokožku a chrání ji před vysušením. Je vhodný pro velmi suchou, popraskanou pleť, ztvrdlou kůži na chodidlech, ekzémy, svědivou pokožku a jizvy.

Kde ho najdete?
V krémech na citlivou a suchou pokožku a v balzámech na rty. Lesky na rty Born Lippe od The Body Shop se vyrábějí s lákavými ovocnými příchutěmi, zvláčňují pokožku rtů přidaným lanolinem a ovocnými oleji.

ZLATO - luxusní rozzáření

Tento žlutý kov v čisté formě působí na pokožku jako antioxidant a podporuje imunitu. Je hypoalergenní, tedy vhodný i pro těžké alergiky. Do krémů se zlato vmíchává v mikročástečkách, které zároveň dodávají pleti zářivý efekt. V kombinaci s dalšími složkami proti vráskám je součástí luxusních pleťových omlazujících sér.

Kde ho najdete?
Zlatá obnovující emulze Anew Ultimate od Avon obsahuje bioaktivní zlato a polypeptidy pro přirozenou hydrataci, vyhlazení a zpevnění pokožky obličeje. Aplikuje se na noc a zajistí až o pět let mladší vzhled pleti.
Autor: lesk.sk