Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nájemníci domu: Z bytů máme jeskyně!

To je tedy dům snů... Nájemníci mají kvůli reklamám v bytech stále šero, ať je podvečer nebo třeba pravé poledne
21. října 2009 | 06:35

Dopoledne šero, odpoledne šero! I když svítí sluníčko, stále šero... Tak to vypadá v několika bytech domu v ulici Československé mládeže v Děčíně.

Majitel domu dal přes celé průčelí namontovat velkoplošné reklamy. Velké tmavé sítě překrývají okna ve dvou patrech. Za nimi ale bydlí lidé! Blesk se jim snaží pomoci!

Majitel domu Pavel Horáček umístil reklamy na dům před dvěma měsíci a tvrdí, že s tím nájemníci souhlasili. „Můj syn všechny obešel a nebyl žádný problém,“ řekl podnikatel.

Několik nájemníků, s nimiž reportér Blesku mluvil, to vidí opačně. „Postavili nás před hotovou věc,“ shodli se. Reklamy jim sice ztrpčují život, ale nikdo neprotestoval. „Jsme v nájmu, radši zůstaneme v anonymitě. Bojíme se, že budeme mít potíže,“ přiznali.

Majitel odmítl dát reklamy sundat. „Mám tu šest bytů, z toho čtyři s regulovaným nájemným, které je naprosto směšné. Peníze z reklamy stejně vrazím opět do baráku. A rozhodně se mě nikdo nemusí bát,“ zdůraznil. „Když mají v bytech šero, tak více prosvítí. Přispěji jim na elektřinu,“ dodal.

Poutače se nelíbí ani hygienikům. „Do bytu by mělo podle norem proudit alespoň 90 minut jasného slunečního svitu. Člověk by měl mít ničím nerušený výhled,“ uvedl Karel Chudoba z Krajské hygienické stanice v Ústí. Podotkl, že majitel sice normy porušuje, ale stanovisko hygienické stanice není závazné.

A co jiné úřady? „To jsem si zjišťoval, povolení mít nemusím ani od stavebního úřadu,“ tvrdí Horáček. V této věci ale možná nemá pravdu.

„Pokud poutače mění vzhled domu, pak by to úřady mělo zajímat. To samé, když se porušují normy osvětlení, větrání a další. Nájemníci by se určitě měli obrátit na místní stavební úřad,“ řekl Martin Sommer, šéf stavebního úřadu v Trmicích u Ústí.

Autor: Ondřej Čermák
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...