Zralá, u nás populární modelka Simona Krainová přijala nabídku svého agenta Saši Jányho, aby moderovala soutěž o nejhezčí dívku mezinárodní modelingové agentury Elite Model Look pro centrální Evropu. Na pódiu stála šestatřicetiletá, přirozeným poprsím okouzlující žena, která komentovala klání o dvacet let mladších děvenek. Dospívajících holčiček toužících dostat se do světového modelingu ve správném nedospělém věku, v němž se holčička v továrně krásy ideálně formuje.

Fotogalerie
1 fotografie


Na jedné straně zkušená, za dvacet let v branži tvrdě poučená Krainová a na druhé vysoká, bledá a podvyživená děvčátka u nichž svěžest stírá nepřítomný výraz ve tváři. Tvrzení, že se jedná o volbu nejhezčích dívek je diskutabilní, neboť na pódiu pochodovaly vychrtlé, koncentráku hodné postavy. Tohle nebyly dívky v sexy ženském rozpuku, ale kostry bez ňader. Dekadentně něžná ramínka na šaty - alespoň podle běžných, veřejností uznávaných měřítek.

Prestižní agentura Elite Model Look ale ví co dělá – bez ohledu na angažovaný boj proti nemoci anorexie, za níž mnohé modelky (ale i baletky) platí trvalou újmou na psychickém i fyzickém zdraví. A někdy dokonce i životem. Je totiž jasné, že i přes vážně míněné či formální proklamace si lukrativní byznys módy stále žádá ona ramínka na šaty. Vnadné křivky totiž odvádí od modelu pozornost. Éterická figura naopak umocní módní sofistikovanost. Toto pravidlo ostatně na molu platí od dvacátých let minulého století, ale vychrtlá modelka Twigy je v šedesátých letech povýšila na teror. Realitě se vymykající vzor. Jinými slovy, Elite Model Look jen pragmaticky reaguje na požadavek módního průmyslu, jemuž vychovává nové nosiče kreací. Bere si na mušky dívky (i chlapce) ve věku čtrnáct až jedenadvacet let. Věk puberty je pro vstup do modelingu totiž ideální a proto soutěž Elite Model Look vyhrávají nedospělá, relativně nevýrazná děvčátka, jež se dají podle trendů doby zpracovat.

Simona Krainová, před kterou defilovaly podvyživené dívky, anorexii odsuzuje. Vím, jak je poživačná, a věřím jí, když říká: „Oblé tvary k ženství náleží.“ A zároveň pravdomluvně dodává, že se musí, zvlášť ve svém věku v jídle krotit, protože by byla v branži nepoužitelná. I Simona jako každá modelka čas od času trpí, řeší nabraných pár kil. Také ona má své osvědčené triky, jak si kýženou štíhlost zachovat.

Hvězda modelingu Kate Moss, si tajli udržuje alkoholem a drogami, díky nimž dokáže při své labilnější psychice ve virtuální branži fungovat. Česká topmodelka, slovanská kráska Petra Němcová absolvuje liposukce a snaží se živit jen mořskými řasami, zeleným salátem... Po vzhledu topmodelky toužící Victoria Beckham zase ztrácí vinou podvýživy menstruaci a tak bych mohla pokračovat dál...

Štíhlé tělo by sice mělo být v pubertálním věku samozřejmostí, ale i tak nepochybuji o tom, že některé ze soutěžících dívek v Elite Model Look anorexii či bulimii podlehly. Možná jsou i mezi čtveřicí třin, jež vyhrály (dvě Češky, Slovenka, Maďarka) a postupují do světového finále v Číně.

Mimochodem ve zmíněné soutěži také zvítězila tehdy patnáctiletá a nyní čtyřiadvacetiletá Linda Vojtová, jež se záhy stala hvězdou světových mol. A Elite Model Look před dvěma roky vyhrála i dnes šestnáctiletá, z anorexie podezřívaná Denisa Dvořáková, kterou si žádá Versace, Gucci a módní domy Chanel i Dior si ji objednaly na několik let dopředu. Denisa není plnoletá, ale pobírá snové peníze. A spousta mladých pěkných holek touží být jako ona. I za cenu devastující bulimie či anorexie. Ortodoxní anorektičky nosí na zápěstí růžovou stužku či náramek (bulimičky zvolily fialovou). Bohužel, ale osvěta v módním průmyslu nefunguje. Sen o výjimečném světě, relativním idolu krásy je esem, jež kartu zdraví přebíjí. Smíříme se s tím?