Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kubě dochází toaletní papír: Dodávka přijde až na Vánoce

Kubě dochází toaletní papír
Kubě dochází toaletní papír  (Autor: AB)
Autor: INT, shp - 
9. srpna 2009
05:00

Obyvatelé Kuby prožívají v těchto měsících velmi prekérní situaci. Tu znají Češi moc dobře z dob minulého režimu. V zemi není toaletní papír. „Naše firma udělala vše pro to, aby zajistila dodávku na konci roku, v období Vánoc,“ uvedl pro státní rádio úředník z firmy zajišťující výrobu toaletního papíru.

Země sice má i vlastní produkci papíru, ta ale pokrývá jen malou část poptávky, na Kubě nejsou pro výrobu potřebné suroviny. Země velmi vážně doplácí na ekonomickou krizi a na dluhy, které má po obnově infrastruktury a výstavbách po loňských hurikánech. Komunistická Kuba vyváží stále méně surovin, kvůli krizi o ně klesl zájem, naopak je stále více závislá na dovozu. Stát už nařídil snížit ceny u nejžádanějšího zboží, především potravin.

djaba ( 9. srpna 2009 17:15 )

Tehdy za dob Husáka , k nám do fabriky přišlo pracovat asi dvacet kubánců.No a ti lidé nějaký toaletní papír , nebo dámské potřeby neznali.Vedení muselo dát dohromady skupinu lidí,zdravotníka ,psychologa ,elektromechanika aj. .Ti je učili zákl. hygyenickým návykům ,splachovat WC, jezdit výtahem ,zapnout vařič nebo jet autobusem.Tím nechci říci , že na Kubě jedí všichni kořínky a křešou pazourkem , ale je to tam kapku jiné než si myslíme.

panikekulova ( 9. srpna 2009 13:55 )

Lépe bych to nenapsala pravda do posledního písmenka

gogo ( 9. srpna 2009 13:50 )

V Československu jsem žil, komunistou jsem nebyl, prošpikovanost fízly a donašeči jsem nezaznamenal. To si možná pletete s Rakouskem - Uherskem či německým protektorátem. Ale zaznamenal jsem že nebyla kriminalita, nezaměstnanost, bezdomovci, drogy, že nebyly zlikvidovány fabriky, že jsme nebyli na milost a nemilost zahraničním firmám, kteří jen váhají jestli budou drhnout nás či Rumuny... A zaznamenal jsem že byla tehdy pracovní jistota, byty zdarma, bezpečnost, zdravotnictví a školství zdarma, plyn, voda, elektřina, nájem, doprava a topení nesrovnatelně levnější. A že bylo postaveno spousta nesmírně náročných děl a staveb, ze kterých se dodnes žije a na které by dnes již nebyly peníze. Na př. stovky sídlišť, kaskády přehrad a elektráren na Vltavě ... To jsou fakta. Ale opakuji, ty banány a wc papír byl problém. Dnes jsou jich hory. I těch problémů.

vrba ( 9. srpna 2009 12:54 )

Na socialismu nebyl nejhorší nedostatek toaleťáku, ale nesvoboda (bez ironie, že teď máme svobodu a nic jiného, já se mám mnohem lépe než za socialismu a nejsem žádný zbohatlík, ale obyčejný důchodce), prošpikovanost fízly a donašeči, dvojí tvář, protože, co člověk mohl říci v rodině a mezi dobrými známými, nesměl řici v cizím prostředí, nástěnky ke kdejakému výročí SSSR, a SSSR náš vzor, Učit se učit se učit se, řekl Lenin. To, že nebyl toaleťák, to vy příznivci minulých časů, dáváte k lepšímu, abyste argumentovali, že bylo všeho dost, akorát taková maličkost jako je toaletní papír občas nebyla.

blesk123456 ( 9. srpna 2009 11:37 )

zásoby kapitalismu nikde déle jak 40 let nevydrželi, takže to máj teď kubánci posledních 20 let blbé. naštěstí naši kapitalisti vytváří další zásoby, aby až to socani a komouši znárodní, tak měli z čeho platit nemakačenka. třeba já si platím penzijní fond a už se těším, až mě o to Grebeníček připraví a dá to socálně slabým na dávkách, kteří okupují několikrát ročně pláže v Chorvatsku, protože nemají potřebu spořit jako já.

Zobrazit celou diskusi