Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bémův kamarád: Podezření z praní špinavých peněz!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
23. července 2009
11:17

Blízký přítel pražského primátora Pavla Béma, Roman Janoušek, je podezřelý z praní špinavých peněz! Švýcarští vyšetřovatelé mu zablokovali konto, na kterém měl v přepočtu dvě miliardy korun!

Vlivný pražský podnikatel Janoušek měl podle MF Dnes na kontě v Ženevě uloženy dvě miliardy korun! Případ je podle Vrchního státního zastupitelství "ve fázi sběru informací" a vyjádřit se k němu zatím nechce ani švýcarská prokuratura. Primátor Pavel Bém prohlásil, že o vyšetřování svého přítele Janouška ve Švýcarsku nic neví.

Nejsou to přitom zdaleka první peníze, které byly Janouškovi ve Švýcarsku obstaveny! Již loni na podzim byly Janouškovi zablokovány další dva účty, na kterých bylo 13 milionů švýcarských franků, tedy asi 221 milionů korun. Tyto účty spravovala švýcarská banka Kredietbank. Jedno konto je psané na firmu Botanic Finance, která byla založena v Panamě, druhý účet je vedený na jméno Janouškovy matky Jaroslavy. Právě na účtu vedeném na Botanic Finance bylo zmíněných 13 milionů švýcarských franků.

Švýcaři prohlédli i bankovní sejf Janouškovy matky, kde bylo v bankovkách 38 000 švýcarských franků a 50 000 eur, tedy v přepočtu asi dva miliony korun. I tyto peníze zabavili.

Federální prokurátor Švýcarska Patrick Lamon prohlásil, že vyšetřování ve je vedeno z důvodu nedovoleného praní špinavých peněz. "Banka konstatovala, že aktiva na jednom z účtů, k němuž má Janoušek práva, podstatně převyšují cíle a záměry pro používání tohoto účtu," napsal v žádosti o právní pomoc Lamon. Znamená to, že sumy na účtě jsou podle názoru banky podezřelé.

Protože Janoušek nechtěl pohyby peněz na účtu vysvětlit, banka na něj podala trestní oznámení. "Dne 22. září 2008 jsme zahájili vyšetřování proti Romanu Janouškovi a proti neznámé osobě z důvodu nedovoleného praní špinavých peněz," napsal do žádosti o právní pomoc Lamon. Dodal, že téhož dne nařídilo státní zastupitelství zabavení obou účtů.

Janoušek odmítá na vznesená podezření jakkoliv reagovat. "Klient několikrát úspěšně vyloučil pokusy banky se s ním spojit, když se jej snažila osobně kontaktovat, aby obdržela potřebná vysvětlení," napsal české straně Lamon. Dodal, že banka požádala klienta o vysvětlení k jeho účtu už 4. června 2008.

nobik ( 31. srpna 2009 09:27 )

Lobbista - zloděj- patří do basy. čím se živí lobbista ? Tím, že korumpuje vlivné lidi a získává výhody úzký okruh lidí, kteří mu rádi zaplatí. Takže to je styl podnikání lidí okolo politiků. Takže je jasné proč stát tolik dluží - protože si z něj politici a lobbisté udělali dojnou krávu. Jak je to možné? Prostě proto, že ta chobotnice už je moc rozsáhlá a jeden Catáni na všechny nestačí.

warumfernet ( 23. července 2009 15:35 )

Jestli mezi ty vaše slušné a vědoucí lidi patří individua jako např. Bém, Topolánek, Dalík, Tluchoř, Morava, Bende, Langer, a další soudruzi, tak to jsme v řiti všichni a to i my, co za to nemůžeme....

gogo ( 23. července 2009 15:11 )

To se zamete pod koberec ... Jen se musíme podívat komu co šoupnout ...

derek ( 23. července 2009 13:05 )

lump zavřit do basy

drobek ( 23. července 2009 12:21 )

tito rozhýbalil naší strnulou,socialistickou ekonomiku pro blaho všech.Oni mají na účtech miliardy a každý z nás dluží za stát 100tis včetně dnes narozených

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa