Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od neděle v průměru o 56 haléřů na 28,26 koruny za litr. Litr nafty zdražil o 54 haléřů na 26,29 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

K největšímu zdražení benzinu i nafty došlo v hlavním městě, kde litr pohonných hmot zdražil zhruba o 80 haléřů. Řidiči v Praze tak při ceně 28,76 koruny za litr benzinu a 26,91 koruny za litr nafty tankují nejdražší pohonné hmoty z celého Česka.

Naopak nejlevněji benzin pořídí motoristé v Ústeckém kraji, kde litr vyšel na 27,79 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde litr stojí 25,88 koruny.

Zdražování zřejmě ale není u konce. Cena americké lehké ropy se ve čtvrtek dostala na téměř osmiměsíční maximum nad 72 dolarů za barel poté, co Mezinárodní agentura pro energii (IEA) poprvé za téměř rok zvýšila odhad letošní poptávky po ropě. Dříve odhadovala letošní propad poptávky o 2,56 milionu barelů denně. V nové předpovědi očekává snížení o 2,47 milionu barelů na 83,3 milionu barelů denně.

Pokud bude ropa v podobném tempu zdražování pokračovat i v průběhu prázdnin, potom nelze podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka vyloučit proražení 30korunové hranice. Do ceny ještě podle něj může zasáhnout i sezona hurikánů, které mohou cenu dále podpořit.