Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ceny paneláků klesly až o pětinu!

Paneláky
10. června 2009 | 05:00

Bydlíte v »paneláku« a chcete prodat byt? Teď se vám to asi moc nevyplatí. Podle průzkumu serveru bezrealitky.cz jsou totiž ceny v panelových domech v průměru až o 20 procent nižší než před rokem.

Ceny nemovitostí tak celkově klesly meziročně průměrně o 15 procent. Důvod? Klesá poptávka po bydlení kvůli hůře dostupným hypotékám. Naopak roste zájem o pronájmy bytů!

„Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent,“ řekl ředitel portálu Jakub Havrlant. Například na pražském Jižním Městě bylo loni možné prodat třípokojový byt za 3,5 milionu korun. Nyní se průměrná cena stejného bytu pohybuje kolem 2,7 milionu korun.

Hůře se prodávají také družstevní byty, na které je prý obtížné sehnat hypotéku. Havrlant zároveň upozornil, že pokles cen neprobíhá plošně. Je prý nutně posuzovat zvlášť každou lokalitu a typ bytu.

tabulka
Autor: blesk

Mezi trendy současného přístupu v nákupech bytů se proti minulým rokům zvýšil důraz kupujících na kvalitu bydlení, s níž souvisí například také důraz na plnou občanskou vybavenost v místě bydliště. Zvyšuje se také role dostupné příměstské hromadné dopravy.

Naopak obtížnější přístup k hypotékám zvedl podle serveru zájem o pronájmy bytů. V Praze se od počátku roku zvýšila poptávka po pronájmech přibližně o pět procent, v Ostravě až dvojnásobně.

Autor: pad, ČTK
Video se připravuje ...