Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

26. duben 1989: Přijeli 'synové pluku'

Syn pluku
Syn pluku  (Autor: abl - ilustrační foto)
Autor: red - 
26. dubna 2009
05:48

Devíti či desetileté děti, které přišly společně s Rudou armádou v květnu 1945 do Československa, se po 44 letech vrátily. „Nyní jsou z nich vědci, inženýři, přední dělníci a všichni vzpomínají,“ psala před 20 lety agentura ČTK.

»Synové pluku«, jak se těmto dětem říkalo, byli většinou sirotci, kteří se přidali k vojákům a pracovali hlavně v týlu jako spojaři či rozvědčíci. „Ani nevím, kdy jsem se narodil. Pamatuji jen, že jsme moje narozeniny slavili někdy na jaře,“ vzpomínal Ivan Rudnickij, který do Československa přišel jako kluk se 106. střeleckou divizí.

Příběhy těchto dětí právě pár dní před výročím konce 2. světové války plnily stránky československých novin. „V následujících dnech se vzácní hosté Západočeského kraje rozjedou do jednotlivých okresů. Setkají se s dětmi a mládeží ve školách, pionýrských organizacích, sejdou se s vojáky a pohraničníky. »Synové pluku« půjdou také v plzeňském prvomájovém průvodu,“ dodávala agentura.

Hlavním účelem návštěvy byly, kromě setkání po 44 letech, i přednášky o průběhu konce války. Až novodobé dějiny ukázaly, že třeba s osvobozením Plzně rudoarmějci to zas až tak pravda nebyla...

Zítra čtěte: První automat na peníze je tu!

gogo ( 26. dubna 2009 09:50 )

Dovedete se alespoň na okamžik vžít do situace a do duše dítěte, které se stalo sirotkem, kolem něj zuří válka a kolem něj stále umírají lidé ? Dovedete si představit tu jeho bolest a zoufalství ??

gogo ( 26. dubna 2009 09:47 )

A to není proboha tragedie ??? Celá válka ??? To nebyly odložené děti nějakých narkomanů či alkoholiků jak se dnes občas stává !! To byly děti rodičů, které zabila válka vyvolaná Hitlerovským Německem ! Rodičů, kteří bojovali na život a na smrt o svou zem !

gogo ( 26. dubna 2009 09:41 )

Má to společné to, že předem se dohodlo kdo osvobodí Prahu ! O nás bez nás to bylo dohodnuto. A tak se stalo. A tak se pak 40 slovilo osvobození Prahy Rudou armádou a teď se dvacet let zase slaví osvobození Plzně Američany. A to je opět politika. Špinavá. Nemyslíte ? Kysi i nyní.....

vseznaleksenior ( 26. dubna 2009 09:26 )

Co to má společného s tím, že Stalin a Rooslvelt si dolmluvukli demarkační čáru a že Plzen připadla US armě?????

vseznaleksenior ( 26. dubna 2009 09:25 )

že hrdina Katajevova románu Syn pluku svůj život dožíval někde v zemljanc e a že opět neměl co obléci a žil o skrovné stravě?? Že tento Syn pluku bez uvozovek když přišel do armády nebyl schopen se podřídít jakékoliv disciplině, vykonávat jakékoliv rozkazy... Pak velice obtížně dokazoval, že kniha je napsaná podle něho..

Zobrazit celou diskusi