Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otestujte se: Jste alergici?

Děti se testování bát nemusí. Je sice nepříjemné, ale nebolestivé.
11. dubna 2009 | 05:00

Alergie je přecitlivělost organismu na určité chemické látky, takzvané alergeny. Zatímco někomu vůbec nevadí třeba pyl, prach, peří, nebo roztoči, pro někoho je kontakt s těmito látkami hodně nepříjemný a trpí. Jak jste na tom vy?

Test na alergie

1. Kýcháte opakovaně, několikrát za sebou?
2. Přepadnou vás náhle záchvaty dráždivého kašle, v klidu nebo při námaze?
3. Míváte pocit nedostatku vzduchu, či tlak na hrudi?
4. Trpíte trvalou či přechodnou ztrátou čichu?
5. Máte opakovaně ucpaný nos, vodnatý výtok z nosu, nebo kombinaci obojího?
6. Míváte slzení nebo pálení očí, či pocit cizího tělesa v oku?
7. Objevily se u vás kopřivkové pupínky i bez pobodání hmyzem?
8. Budí vás v noci hvízdavé dýchání nebo kašel?
9. Trpěli jste v dětství nebo i v dospělosti atopickým ekzémem?
10. Zaznamenali jste otok rtů nebo jazyka, zejména po požití syrového voce nebo ořechů?
11. Mají vaši sourozenci, rodiče nebo děti alergii? Mají podobné obtíže jako vy?
12. Trpíte jedním či více z těchto příznaků pravidelně v určitém období?
13. Projevují se příznaky 1-8 při kontaktu s domácími mazlíčky (kočka, pes, ev. jiná zvířata)?
14. Projevují se příznaky 1-8 při kontaktu s posekanou trávou, popřípadě kvetoucími stromy (hl. bříza)?
15. Objevuje se u vás po bodnutí vosou nebo včelou velký otok, popřípadě kopřivka nebo ztížené dýchání?

Vyhodnocení:
0 až 2 kladné odpovědi: Zdá se, že zrovna vy do velké rodiny alergiků nepatříte a váš imunitní systém zatím pracuje perfektně. Ale pozor, alergiky se mnozí lidé stávají až v dospělosti...
3 až 6 kladných odpovědí: Není to ještě tak zlé, ale kandidátem do klubu alergiků už určitě jste, v každém případě doporučujeme odborné vyšetření
7 až 10 kladných odpovědí: Vítejte v klubu alergiků! Nezbývá než vyšetřením zjistit, do kterého klubového podvýboru budete zařazen, takže neváhejte a rychle na vyšetření, v polovibně dubne je tio tak pět minut po dvanácté...
11 až 15 kladných odpovědí: Nezapomeňte, že daňové přiznání, bankovní výpis, nebo tchyně nepatří mezi lékařsky uznávané alergeny. Možná to vylepší vaši bilanci odpovědí, pokud ne, alergie vás považuje za svého kamaráda. Předpokládáme, že doporučovat vám návštěvu alergologa je asi zbytečné…

Poznámka: Pokud jste docílili třeba jen jednu kladnou odpověď, ale ta byla zrovna na otázky č. 13. – 1., patříte také s velkou pravděpodobností mezi alergiky a doporučujeme návštěvu lékaře.

314445:gallery:true:true


Test alergenů

Tento test si bohužel normální smrtelník nemůže doma udělat. Ani velmi rozšířený laický test éterickým olejem zředěným s rostlinným olejem v poměru 1:10 lékaři nedoporučují. Tento olej s příslušným alergenem se má nanést před spaním na předloktí. Pokud kůže předloktí po 12 hodinách zčervená, je to alergická reakce. Lékaři k tomuto testu říkají, že jeho výsledky nejsou směrodatné a navíc hrozí riziko prudké reakce imunitního systému. V každém případě proto doporučujeme nechat si otestovat alergeny u lékaře, alergologa.

Jak se testuje u lékaře:

1. Testování na poškrábané pokožce
Spočívá v tom, že se na lehce poškrábanou pokožku kápne malé množství zředěného alergenu. Pokud se na pokožce do patnácti minut vytvoří pupínek, bude se pravděpodobně jednat o alergii.

2. Intradermální testování
Pod kůži se s časovým odstupem vstříknou injekce několika „podezřelých“ alergenů. Pokud se v místě vpichu určitého alergenu vytvoří pupínek (zarudlý, svědivý hrbolek), nasvědčuje to tomu, že jste je na danou látku alergický. Intradermální testování je přesnější než testování na poškrábané pokožce, ale hrozí větší nebezpečí, rozvinutí prudká alergická reakce.

3. Krevní testování (RAST)
Měří hladiny protilátek IgE a IgC a celkový součet jejich hladin. Zvýšená hladina těchto dvou protilátek signalizuje alergickou reakci na testovanou substanci.

Autor: kava, oj