Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Černý Obama v Bílém domě. Do USA přišla změna!

Barack Obama
Barack Obama  (Autor: AP)
Autor: pak, INT, ČTK - 
5. listopadu 2008
05:07

V Americe je dobojováno. Země má svého 44. čtvrtého prezidenta. poprvé v historii se jím stal muž tmavé pleti - Barack Obama (47).

Život Baracka Obamy v datech najdete zde.

06:50 - Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama na mohutném shromáždění svých přívrženců v Chicagu ve státě Illinois prohlásil, že s nynějšími volbami přišla do Spojených států změna. Před desítkami tisíc jásajících přívrženců zároveň oznámil, že mu již telefonoval jeho hlavní soupeř, republikán John McCain, který uznal svou porážku.

Barack Obama s dcerou Sashou (7) při volební noci Barack Obama s dcerou Sashou (7) při volební noci | ČTK

Volby podle Obamy dokázaly, že Amerika je skutečně sjednocená, a to i přes sociální a etnické rozdíly. Je to důkaz demokracie, prohlásil Obama.

"Ukázalo se, že nejsme jen sbírkou jednotlivců, nejsme jen souhrnem červených a modrých států, ale jsme Spojené státy americké," prohlásil Obama před bouřícím publikem. "Ve Spojených státech je všechno možné," uvedl illinoiský senátor před zaplněným chicagským Grant Parkem, kam si pravděpodobného nového amerického prezidenta přišlo poslechnout asi 125 000 jeho přívrženců.

Jeho projev provázelo nadšené jásání, lidé Obamovi naslouchali s velkým zaujetím, mnohým tekly slzy. Dav po Obamovi opakoval jeho oblíbené heslo "Ano, můžeme", kterým svůj proslov také zakončil.

Americká radost po zvolení Baracka Obamy prezidentem Americká radost po zvolení Baracka Obamy prezidentem | ČTK

Obama ve svém projevu upozornil Američany na výzvy, které na ně čekají. Volby se uskutečnily v době, kdy jsou Spojené státy ve válce v Iráku a v Afghánistánu a navíc balancují na pokraji hospodářské recese. Musejí vzniknout nová pracovní místa, musí být napraveno spojenectví, uvedl Obama. To podle něho potrvá více než rok. "Ale my to zvládneme, to vám slibuji," vzkázal budoucí prezident lidem ve Spojených státech.


Radost z vítězství! Barack Obama s manželkou Michelle Radost z vítězství! Barack Obama s manželkou Michelle | ČTK

Radost z vítězství! Barack Obama s manželkou Michelle


Kromě díků svému kandidátovi na viceprezidenta Joeovi Bidenovi nebo manželce Michelle, kterou nazval "svým nejlepším přítelem, skálou naší rodiny a láskou mého života" si Obama vzpomněl i na svoji babičku Madelyn Dunhamovou, která příštího pravděpodobného prezidenta USA vychovala a několik hodin před začátkem voleb zemřela.

Shromáždění provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Strategická místa vykrývaly tabule z neprůstřelného skla.

SLEDUJTE VÝSLEDKY VOLBY AMERICKÉHO PREZIDENTA NA NAŠÍ MAPĚ ZDE.

05:56 - V divokou radost a skandování: "Jdeme do Bílého domu," propukli keňští příbuzní Baracka Obamy poté, co demokratický kandidát tmavé pleti zvítězil v amerických prezidentských volbách.

Keňská radost po zvolení Baracka Obamy prezidentem Keňská radost po zvolení Baracka Obamy prezidentem | ČTK

05:33 - K vítězství pogratuloval Baracku Obamovi také stávající prezident George Bush a pozval ho na návštěvu Bílého domu, uvedl server idnes.cz. Dalším gratulantem byl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

05:31 - Republikánský prezidentský kandidát John McCain uznal porážku v amerických prezidentských volbách a poblahopřál svému vítěznému soupeři, demokratu Baracku Obamovi.

"Došli jsme na konec dlouhé cesty. Americký lid se vyslovil a vyslovil se jasně," prohlásil McCain před svými přívrženci a poblahopřál Obamovi, že "byl zvolen prezidentem země, kterou oba milujeme."

05:23 - Demokrat Barack Obama byl podle odhadů televize CNN zvolen novým americkým prezidentem. Sedmačtyřicetiletý Afroameričan Obama nastupoval do voleb jako favorit, porazil republikánského kandidáta Johna McCaina. V Chicagu, kde desetitisíce Obamových příznivců čekají na jeho vystoupení, vypukly davy po oznámení odhadů televize v bouřlivý jásot.

Fanoušci Baracka Obamy se právě dověděli, že se stal americkým prezidentem! Fanoušci Baracka Obamy se právě dověděli, že se stal americkým prezidentem! | AP

Senátor Obama zahájil vítězné tažení do Bílého domu již po půlnoci SEČ, kdy se dostal do vedení v méně důležitých státech USA. To, že se stane prvním černošským prezidentem, začalo být stále jasnější, když CNN postupně oznamovala jeho předpokládané vítězství ve čtyřech klíčových státech: v Pensylvánii, Virginii, Ohiu a na Floridě.


Vítěz prezidentských voleb Barack Obama se svým viceprezidentem Joem Bidenem Vítěz prezidentských voleb Barack Obama se svým viceprezidentem Joem Bidenem | ČTK

Spolu s Obamou se dostane do Bílého domu i Joe Biden, který bude zastávat viceprezidentský post.


04:56 - Demokrat Barack Obama, který zřejmě míří k vítězství v amerických prezidentských volbách, zvítězil podle odhadů televizní stanice Fox News také v dalším důležitém americkém státě - ve Virginii. Tento stát disponuje hlasy 13 volitelů a demokraté v něm v prezidentských volbách nezvítězili od roku 1964.

04:00 - Favorit amerických prezidentských voleb, demokrat Barack Obama se necelé čtyři hodiny po uzavření prvních volebních místností v USA ujal vedení nad republikánem Johnem McCainem. Podle odhadů amerických médií založených na průzkumech odvolivších zvítězil Obama v 16 státech včetně klíčové Pensylvánie a Ohia a v hlavním městě Washingtonu a podle agentury Reuters získal 200 z potřebných 270 volitelů.

03:26 - V klíčovém americkém státě Ohio zvítězil v amerických prezidentských volbách podle odhadů zpravodajské stanice Fox News demokrat Barack Obama. Voliči v Ohiu, které disponuje 20 hlasy volitelů, rozhodli volby před čtyřmi lety ve prospěch George Bushe. Žádný republikán se dosud nedostal do Bílého domu bez vítězství v Ohiu.

03:14 - Asi tři hodiny po uzavření prvních volebních místností v USA se podle odhadů favorit prezidentských voleb, demokratický kandidát Barack Obama ujal vedení nad republikánem Johnem McCainem v méně důležitých amerických státech. Podle odhadů amerických médií založených na průzkumech odvolivších zvítězil Obama v 15 státech a v hlavním městě Washingtonu.

02:58 - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama zvítězil podle odhadů televizní stanice CNN založených na průzkumech odvolivších v sedmi amerických státech včetně svého domovského Illinois, nerozhodnutého Maine nebo New Jersey a metropole Washingtonu. Jeho rival, republikán John McCain zvítězil podle odhadů ve dvou státech. Podle televize CNN může zatím Obama počítat se 77 hlasy volitelů a McCain s 34 hlasy. Vítězný kandidát musí získat 270 volitelských hlasů.

Sedmačtyřicetiletý Obama podle CNN zvítězil v Massachusetts, Illinois, Connecticutu, New Jersey, Maine, Delawaru, Marylandu a hlavním městě Washingtonu. Světové agentury mu na základě odhadů přisuzují i vítězství ve státech New Hampshire a Vermont.

Podle odhadů zpravodajských stanic NBC a ABC demokratický kandidát, který by se stal prvním Američanem černé pleti v Bílém domě, získal i jeden z klíčových států, který může rozhodnout o výsledku voleb, a to Pensylvánii.

02:13 - V Pensylvánii zvítězil podle odhadů zpravodajských stanic NBC a ABC demokrat Barack Obama, uvedla agentura AFP. Pensylvánie s 21 hlasy volitelů patří ke klíčovým státům, které rozhodnou o výsledku amerických prezidentských voleb. Vítězství mu přisuzovaly i předvolební průzkumy. Odhady jsou založené na odpovědích voličů vycházejících z volebních místností.

02:09 - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama zvítězil podle odhadů zpravodajské stanice CNN založených na průzkumech voličů vycházejících z volebních místností v sedmi amerických státech včetně Illinois, Maine nebo New Jersey i v hlavním městě Washingtonu. Jeho rival, republikán John McCain zvítězil ve dvou státech. Odhady se týkají států, v nichž se volební místnosti uzavřely ve 2:00 SEČ.

01:59 - Volební místnosti v amerických prezidentských volbách se už uzavřely v deseti státech USA a země napjatě čeká na první odhady výsledků voleb. Ty však zatím nejsou ve většině případů známy. Televizní stanice CNN uvedla, že podle odhadů založených na odpovědích odvolivších zvítězil ve státě Vermont demokrat Barack Obama a v Kentucky jeho republikánský protivník John McCain. Ani jeden ze států nepatří ke klíčovým ve volebním boji a výsledky odpovídají předvolebním průzkumům.

Podle televizní stanice Fox News zvítězil John McCain také v nevýznamné Západní Virginii.

Volební místnosti se mezi půlnocí a 1:30 SEČ uzavřely v Indianě, Kentucky, na většině území Floridy, v Georgii, Jižní Karolíně, Vermontu, Virginii, Severní Karolině a v Ohiu.

Ostře sledován je hlavně vývoj v klíčových státech Indianě, Floridě, Virginii, Ohiu a Severní Karolíně, kde předvolební průzkumy dopadaly těsně. Po sečtení 14 procent hlasů v Indianě vede těsně John McCain poměrem 52 procent hlasů vůči 47 procentům pro Baracka Obamu, uvedla CNN.

Zveřejnila také záběry stovek lidí běžících do Grant Parku v Chicagu, kde by měl později vystoupit demokratický kandidát. Ten nyní podle CNN sleduje vývoj situace v hotelu Hyatt.

CNN během americké volební noci ukázala divákům novou technologii. Svou reportérku Jessicu Yellinovou "přenesla" z Chicaga do centrálního studia v podobě holografické projekce. Reportérka se objevila ve studiu se svítícími konturami a popisovala atmosféru v Chicagu, kde Obamovi přívrženci čekají na vystoupení svého kandidáta.