Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Američané v Praze - volební mejdan!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2008
23:30

Na několika místech v Praze v úterý večer čekali Američané na výsledky prezidentských voleb v jejich vlasti. Jak? Bavili se, jedli, pili, jako na večírku.

Spíše než napjaté očekávání, zda v Bílém domě od ledna usedne demokrat Barack Obama nebo republikán John McCain, připomínalo ohlášení nástupce George Bushe bujarý mejdan s dobrým jídlem a pitím.

Přesně taková atmosféra panovala například v restauraci Jáma nedaleko Václavského náměstí, kterou už krátce po osmé hodině zaplnilo několik desítek Američanů převážně žijících v ČR. "Tady je to tak půl na půl," popsala rozložení stoupenců obou kandidátů sympatická padesátnice Cristina. Podle připínací placky s nápisem "Obama" bylo jednoduché poznat, na čí straně je ona.

"Je potřeba změna," vysvětlila svoji volbu tato rodačka ze státu Illinois, který v americkém Senátu zastupuje právě její favorit. V Česku strávila 15 let a nyní žije v coloradském Denveru. Na vyhlášení výsledků, jejichž odhady se začnou zveřejňovat ve středu nad ránem SEČ, prý čekat nebude. Mnoho z jejích přátel ale údajně hodlá vydržet až do rána.

Sedmačtyřicetiletý Obama, který v případě zvolení může být prvním černošským prezidentem USA, se těší popularitě hlavně mezi mladšími Američany. To potvrdily i čtyři studentky, které přišly sledovat výsledky voleb do baru Krásný ztráty u Betlémského náměstí. Na dotaz ČTK komu fandí, sborově zaskandovaly: "Obama, Obama!" V baru před velkoplošnou obrazovkou byly kolem 21:30 oproti Čechům ve výrazné menšině, mnoho jejich přátel prý ale dorazí později na oznámení, kdo se stane 44. prezidentem USA.

Volební party s bohatým rautem a dobrým vínem uspořádal na počest obou kandidátů také americký velvyslanec v Praze Richard Graber. V jeho bubenečské rezidenci v Praze se večer sešli diplomaté, novináři, experti, politologové a pracovníci velvyslanectví. Sledovat mohli tři americké televizní zpravodajské stanice, internetové servery, dokumenty o Obamovi a McCainovi. Mezi příchozími nechyběl například náměstek ministra zahraničí Jan Kohout či irácký velvyslanec v ČR. Mezi přítomnými, kteří vytvářeli debatní kroužky, se v uvolněné atmosféře proplétaly televizní štáby natáčející reportáže.

V Česku žije podle odhadů asi 5500 Američanů.