Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Test antiperspirantů: Který v létě opravdu zabrání pocení?

28. června 2018 | 06:00

V horkých letních měsících potřebujeme ochranu proti pocení více než obvykle. Proto jsme pro vás vyzkoušely antiperspiranty různých značek. Který si poradil s nadměrným pocením nejlépe a který nás zklamal?

Lidé často házejí antiperspiranty a deodoranty do jednoho pytle, a přitom je mezi nimi podstatný rozdíl. Antiperspiranty uzavírají potní žlázy, a tak pocení přímo zabraňují. Zároveň se do nich přidávají jemné parfemované složky, které ještě více pach překryjí. 

Často se na ně nahlíží jako na nebezpečné, protože zabraňováním pocení nedochází k odplavení škodlivých látek z těla. To ale není pravda. Voda, která se neodplaví pocením, se vyloučí jinak, a to nejčastěji močí. Naopak deodoranty pouze omezují zápach. Pokud sháníte antiperspirant bez hliníku, pak se nenechte zmást! Jedná se také pouze o deodorant, tudíž pocení nezabrání.

Antiperspiranty nanášejte vždy na umytou a suchou pokožku. Aplikace na lehce zpocenou pokožku nemusí mít odpovídající účinek, a navíc může dojít k jejímu podráždění. Bezprostředně po holení antiperspiranty nepoužívejte! Pokožka je podrážděná a v takovém případě jí neudělá dobře žádná kosmetika.

Vyzkoušely jsme pro vás různé typy antiperspirantů. Které z nich u nás nejvíc zabodovaly?

Antiperspirant ve spreji Invisible For Black & White, Nivea, 55 Kč (100 ml)

Nivea Antiperspirant Invisible For Black and White
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Nejenže vás má tento antiperspirant ochránit před pocením, ale zároveň i má vaše oblečení ochránit před žlutými a bílými skvrnami. To splnil tak napůl. Bílé skvrny jsem zaznamenala několikrát. Během dne jsem se musela také víckrát přestříkat. Co ale oceníte, je malé praktické balení, které nepřekáží v kabelce a je vhodné na cesty.

Známka jako ve škole: 3

Nivea Dry Fresh Roll-On, 69 Kč (50 ml)

Nivea Dry Fresh Roll-on
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Kuličkové antiperspiranty jsou mnoha lidem nepříjemné, protože zanechávají vlhko v podpaží. Tahle Nivea ale opravdu rychle zasychá, a tím pádem takový pocit nemáte. Příjemně voní a svou funkci plní na jedničku. Na oblečení nezanechává žádné stopy.

Známka jako ve škole: 1

 

Garnier Mineral Protection 5 Floral Fresh, 79 Kč (50 ml)

Garnier antiperspirant
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Na tento antiperspirant se můžete spolehnout v létě i při sportu. Otestovala jsem ho v opravdu extrémních podmínkách na letní dovolené a nepustí žádný pot. Kulička propustí přiměřené množství přípravku, které se rychle vstřebá, takže neušpiní oblečení a příjemně decentně voní. Opravdu vydrží i dva dny, jak slibuje.

Známka jako ve škole: 1 

Rexona Motionsense Active Protection+, 79 Kč (125 ml)

Rexona Motionsense Active Protection
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Krásná vůně a osvěžující účinek. Je skvělý i na použití uprostřed dne, jen by nemusel tolik prášit. Nedělá žádné fleky na oblečení a vydrží skutečně celý den. Uvítala bych i menší balení, které bych si mohla brát na cesty.

Známka jako ve škole: 1

Antiperspirant Dove Original, 89 Kč (125 ml)

Antiperspirant Dove Original
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Je to taková klasika, která nezklame. Antiperspirant má jemnou nevtíravou vůni, nezanechává skvrny na oblečení a podpaží nijak nedráždí. Nezklamal mě v horkých letních dnech ani při sportu. 

Známka jako ve škole: 1

 

Antiperspirant Yves Rocher, květ bavlníku z Indie, 99 Kč (50 ml)

Yves Rocher Antiperspirant
Autor: archiv firem

Koupíte v kamenných prodejnách nebo na www.yves-rocher.cz

Krásně voní a je opravdu citlivý vůči pokožce i při aplikaci na čerstvě oholené podpaží. Při pohybu i v parných dnech obstál na výbornou, ale znáte ty dny v práci, kdy se zapotíte ze stresu? Tak tam je jeho slabost, bohužel selhal. 

Známka jako ve škole: 2-

Kuličkový antiperspirant Oriflame 48h Activelle Extreme, 99 Kč (50 ml)

Oriflame antiperspirant
Autor: archiv firem

Koupíte na cz.oriflame.com

Osobně více preferuji antiperspiranty ve spreji, protože mě po ránu krásně osvěží, což se o kuličkových říct nedá. Oceňuji, že tento přípravek nelepí a má příjemnou vůni. Jeho výdrž je úctyhodná, ale rozhodně nesplňuje slibovaných 48 hodin. Skvěle ochrání před pocením tak půl dne, poté je třeba ho použít znovu.

Známka jako ve škole: 2

Kuličkový antiperspirant Eucerin, 238 Kč (50 ml)

Eucerin antiperspirant
Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren.

Patří sice mezi dražší přípravky, ale zato kvalitní. Spolehlivě vás ochrání před pocením. Je vhodný pro citlivou pokožku, takže ho můžete použít i po holení. Podpaží je po něm příjemně hydratované a svěží. Jediné minus je zmiňovaná vyšší cena.

Známka jako ve škole: 1

Sakura Anti-Perspirant Stick, Rituals, 260 Kč (75 ml)

Koupíte v kamenných obchodech nebo na www.rituals.cz

Rituals antiperspirant Sakura Stick
Autor: archiv firem

Nepálí, a to ani po oholení, funguje i ve vedrech a nádherně voní. Rýžové mléko a třešňový květ, to zní možná jako divoká kombinace, ale pokud máte ráda vůni, která připomíná čistě vyprané prádlo, je to to pravé pro vás. I ve velkých vedrech funguje tak, že se sice možná trošku zpotíte, ale zabraňuje nepříjemnému pachu. Jedinou malou nevýhodu vidím v tom, že na černém oblečení zanechává skvrny jako všechny tuhé antiperspiranty tohoto typu. Jinak je ale skvělý!

Známka jako ve škole: 1

 

 

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...