Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Právník Fagan chce žalovat Česko, moc šancí nemá

Americký právník Ed Fagan žádá po Česku vyplacení deseti miliard za dluhopisy vydané městem Karlovy Vary v roce 1924
Americký právník Ed Fagan žádá po Česku vyplacení deseti miliard za dluhopisy vydané městem Karlovy Vary v roce 1924  (Autor: muzeum cenných papírů)
Autor: mor - 
29. listopadu 2011
12:06

Spor o karlovarské dluhopisy z roku 1924 půjde před soud. Americký právník Ed Fagan chce 12. prosince podat v USA žalobu na Českou republiku. Za oceánem bude žádat vyplacení deseti miliard korun. Navíc vyhrožuje, že k tomu nechá zablokovat vydávání veškerých českých dluhopisů.

Amerického právníka Fagana namíchl ministr financí Miroslav Kalousek i primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Ti mu totiž údajně odmítli spolupráci při ověřování splnění závazků a pravosti dluhopisů vydaných městem Karlovy Vary před téměř devadesáti lety.

Výhružný dopis zaslal Fagan na začátku týdne všem ministrům a také prezidentovi Václavu Klausovi. Po Česku chce vyplatit deset miliard ale také hrozí, že nechá zablokovat vydávání veškerých českých dluhopisů. Nejvyšší představitele rovněž v dopise upozornil, že si má Česko na soudní výlohy připravit miliony korun. „Když začnou spolupracovat teď, mohou zmírnit škody. Soudní řízení ale nezastaví,“ sdělil serveru Česká pozice Ed Fagan.

Česká strana se ale soudního sporu neobává. Ministerstvo si nechalo zpracovat odbornou analýzu. „Stále platí to, co jsme říkali na začátku. ČSSR se se závazky v 80. letech vypořádala, a to odděleně v rámci tuzemského a zahraničního bloku. Vláda učinila vstřícnou nabídku tehdejším majitelům dluhopisů s plným vědomím toho, že promlčecí doba již proběhla. Nabídka byla americkou stranou přijata a potvrzena mezinárodní smlouvou,” vysvětlil ještě jednou celou situaci mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi