Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fagan šel kvůli dluhopisům za Kalouskem, skončil na podatelně

Fagana za ministrem nepustili, dokumentaci ohledně dluhopisů mohl zanechat na podatelně
Fagana za ministrem nepustili, dokumentaci ohledně dluhopisů mohl zanechat na podatelně  (Autor: ČTK)
Autor: evak, ČTK - 
1. listopadu 2011
18:18

Americký právník Edward Fagan předal v úterý před polednem na podatelně ministerstva financí několikastránkový seznam požadavků ohledně karlovarských dluhopisů z roku 1924.

Chce, aby potvrdilo, že akcie jsou platné, a zveřejnilo dokumenty dokazující, zda se stát s majiteli vypořádal, nebo ne. Ministr financí Miroslav Kalousek už v pondělí oznámil, že jejich proplacení odmítá. Závazky z těchto dluhopisů jsou podle úřadu desítky let promlčeny.

Fagan před novináři naznačil, že je v kontaktu s vlastníky obdobných cenných papírů Prahy a i u nich by mohl požadovat proplacení. "Chystám další balíček," řekl. Pražská radnice je přesvědčena, že nemá z minulosti závazky. Dluhopisy z dvacátých let minulého století Praha vyřešila v roce 1962. Prověří ale archivy.

Fagan později sdělil, že se vedle dvou druhů karlovarských cenných papírů zajímá o čtyři druhy československých státních dluhopisů a dva druhy pražských.

Peníze Fagan prý nechce

Za karlovarské dluhopisy by podle dřívějšího vyjádření Fagana mohlo být kolem deseti miliard korun. V úterý ale řekl, že v první fázi sporu chce vyjasnit legální rámec akcií. "Pokud vám někdo řekl, že žádám peníze, to není pravda. Já jsem nikdy peníze nežádal. Ale je zde protokol, který má ukázat, že cenné papíry jsou platné, nejsou padělané, jsou opravdové. V prvním kroku se zajímám o tento protokol," řekl novinářům.

Jedná se podle něj o memorandum procedur mezi radou USA pro ochranu zahraničních majitelů cenných papírů a bývalou ČSSR z roku 1984 a s tím spojené dokumenty.

V listopadu se prý setká s náměstkem ministra Janem Gregorem. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob řekl, že Fagan dnešní schůzku domluvenou neměl. Šéf protokolu mu proto řekl, ať požádá o setkání s Gregorem, pod něhož veřejné rozpočty spadají. "Kdy se schůzka uskuteční, nevím, pan náměstek je velmi vytížený," uvedl Jakob.

V pondělí Fagan o svých požadavcích jednal s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem. Fagan řekl, že s názorem ministerstva zásadně nesouhlasí, a když jeho nárok neuzná, obrátí se na soud.

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů, které poskytly archiv České národní banky a Národní archiv. Prostudovalo i právní podklady poskytnuté z USA. Z analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně jako součást takzvaného tuzemského a zahraničního bloku, uvedl v pondělí Jakob.

122134 ( 1. prosince 2011 20:37 )

Já bych ho nakopal do pr.dele a poslal do Brna-Černovic, tam je blázinec.

gogo ( 2. listopadu 2011 11:05 )

Fagan skončil na podatelně, ale měl by spíše skončit na psychiatrii...

zlymikes ( 2. listopadu 2011 06:13 )

nechtěl si říci po našem fakan?

siroky11 ( 1. listopadu 2011 19:25 )

To je ale FAGAN, ten Fagan

Zobrazit celou diskusi