Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politologové o Grossovi: Zákulisní hráč, který selhal ve vysvětlování

Expremiér Stanislav Gross
Expremiér Stanislav Gross  (Autor: Archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK, simao - 
17. dubna 2015
11:04

Na Stanislava Grosse zavzpomínali nejen jeho známí, kteří ho popisují jako dobrého tátu. Stanislav Gross expremiér, to je už trochu jiná písnička. Jeho kariéru poznamenal především skandál s bytem a penězi od strýčka Vika. Jako politik byl Gross schopný zákulisní hráč a vyjednavač. Zamotal se však do vysvětlování svého skandálu a srazilo mu to vaz, hodnotí politologové.

Jeden z nejvýraznějších politiků polistopadové éry a schopný zákulisní vyjednavač, který ale během své raketové politické kariéry nestihl lidsky vyzrát. Tak ve zkratce charakterizoval zesnulého expremiéra Stanislava Grosse politolog Daniel Kunštát. Zdůraznil, že Gross si od začátku své politické kariéry systematicky budoval pozitivní image před veřejností. „Coby politik zcela vědomě vsadil na vytváření bezkonfliktního veřejného obrazu, z čehož nutně pramenila jistá nečitelnost a dojem programové a ideové vyprázdněnosti,“ soudí.

Kunštát poznamenal, že Grossovi se už jako mladíkovi podařilo propracovat do nejvyšších pater české politiky a nelze mu upřít výrazný politický talent. „Byl typický politik moci, velmi zdatný zákulisní hráč a vyjednavač, který dokázal formovat nejrůznější zájmové či vlivové koalice,“ uvedl. Zmíněný talent ani píle ale nedokázaly vyvážit fakt, že se do premiérské funkce dostal příliš mladý a bez větších zkušeností ze života mimo parlamentní a vládní kuloáry.

Gross zemřel po těžké nemoci ve věku 45 let. Do povědomí mnohých Čechů se bývalý předseda vlády a ČSSD zřejmě zapsal tím, jak se ke konci své politické kariéry zamotával do vysvětlování toho, jak financoval koupi svého bytu, řekl ČTK politolog Petr Just. Uvedl, že Gross kvůli aféře s bytem příliš nezvládal komunikaci navenek. „Zamotával se do svých vysvětlování a tím si ho budou mnozí pamatovat,“ řekl Just.

Podle Justa tato záležitost patřila k těm méně příjemným věcem v politice, nicméně Gross si toho byl vědom, když před časem své jednání veřejně vysvětlil a omluvil se.

Video Politické stíny Grosse: Nikdy se nepřiznal, ale před smrtí hledal odpuštění. - David Vaníček, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Současně ale Just připomněl, že pro sociální demokracii byl Gross důležitým hráčem. ČSSD Gross podle Justa pomohl dostat se na pozici jedné z nejsilnějších stran v české politice a Miloši Zemanovi do čela strany. Z místa dlouholetého šéfa poslanců ČSSD také výrazně ovlivňoval fungování strany na parlamentní půdě.

Jan Outlý zase vyzdvihl, že Grossovi se v době, kdy vedl Mladé sociální demokraty, podařilo otevřít ČSSD mladým lidem. Outlý míní, že Gross se stal premiérem spíše vlivem okolností, než kvůli své vizi. „Myslím, že ve funkci plaval, a nejsem si vědom, že by Česká republika udělala během jeho působení v čele vlády nějaký posun,“ řekl. Událostmi byl Gross spíše tažen, než aby je vytvářel, dodal Outlý.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...