Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nagyová a její chlapci: Chtějí z vazby pryč! K výslechu jde kvůli špehování Nečasové další asistentka

Autor: simao - 
5. července 2013
10:53

Celkem sedm lidí sedí ve vazbě kvůli kauze Nagyová. Šest z nich již podalo na své věznění oficiální stížnost. A nezbývá jim, než čekat. Mezitím probíhají další výslechy svědků. Na policii se teď má hlásit další asistentka Jany Nagyové, která nosila prý pravé ruce premiéra Nečase kompromitující materiály ze sledování mj. Nečasovy manželky!

Nagyová a její "chlapci" chtějí z vazby pryč a spisy s jejich žádostmi o propuštění zaplnily u krajského soudu v Ostravě údajně několik vozíků.

Pokračující vazbě Nagyové se ostatně podivoval i sám premiér v demisi Nečas. Podle něj jsou někteří lidé v této kauze už více než tři týdny za mřížemi kvůli tomu, aby neovlivňovali svědky. A přitom prý svědci dosud vyslechnuti nebyli.

"Byl bych velmi nerad, kdybychom museli dospět k závěru, že to natahování výslechů a předvolávání dalších a dalších svědků, aby to působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi co nejdéle v těch potupných podmínkách vazby a takzvaně je zlomit. To bych byl velmi nerad, pokud by tento dojem vzniknul," uvedl nedávno Nečas.

Od vrchního státního zástupce Ištvana jen sklidil reakci, že práce vyšetřovatelů zdaleka neskončila a výslechy zkrátka pokračují.

K výslechu další asistentka Nagyové

Prošetřuje se přitom jak nezákonné sledování osob, které si Jana Nagyová objednala u vojenské rozvědky, tak i údajné uplácení rebelů z ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra.

Po osobní asistentce preméra Nečase Zlatohlávkové, která měla Nagyové opatřit fotografii Radky Nečasové, a asistentce Patricii Urbanové, která oznamovala schůzky s šéfem Vojenského zpravodajství Milanem Kovandou pak k výslechu míří i další asistentka Eva Šťánská, která o špionážních aktivitách své nadřízené také věděla. Přesto všechny asistentky nadále pracují na Úřadu vlády.

Šťánská dle odposlechů znala i tajné šifry, které Nagyová používala. A tak mohla své šéfce napsat třeba tuto SMS: "Pan Kovák-Umělý pes bude mít dnes všechny materiály, zpracuje je," uvedla s odkazem na Kovandu. Šťánskou vyslechnou patrně v pondělí, či úterý.

6 ze 7 obviněných žádá propuštění z vazby

Nagyové přitom hrozí až 5 let vězení, sedět ve vazbě však momentálně nechce.

"Krajskému soudu v Ostravě byly předloženy k projednání a rozhodnutí stížnosti obviněných Jany Nagyové, Ondreje Páleníka, Romana Bočka, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Obvinění podali stížnosti proti usnesení Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby," uvedla mluvčí krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Zatím však není jasné, do kdy o stížnostech krajský soud rozhodne. Lhůtu žádnou ze zákona danou nemá. "Jde o rozsáhlý spisový materiál. Všechny případy jsou propojené. Senát se s nimi musí nejprve seznámit. Vazební věci soud projedná s co největším urychlením," zdůvodnila Böhmová.

Ve vazbě přitom skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, práva na stížnost se však vzdal. Jeho šéf, "Pan Kovák-Umělý pes", Milan Kovanda byl v případu také obviněn, je ale stíhán na svobodě.

itartas ( 6. července 2013 12:07 )

Nevím kde se bere v lidech tolik zášti, nenávisti a zloby...já jsem taky obyčejná ženská a neměla jsem v životě na růžích ustláno, ale přesto jsem si zachovala v sobě zdravý úsudek, soucit a rozhodně mi nikdy nebude lhostejná nespravedlnost!

itartas ( 6. července 2013 12:04 )

moiaza: no nevím nevím, jestli tam spíš nepatří ta rudá pakáž co se skrývá pod taláry!

itartas ( 6. července 2013 12:02 )

itartas ( 6. července 2013 11:42 )

drakulino: proč bych si měla dát pár facek, nechápu? Nebo proč mně posíláš za nimi? Já jenom tvrdím, že jsme policejní stát a justici má v rukách nikoliv pravice nebo levice, ale zahraniční páky. Ti to tady budou korigovat jak oni chtějí naivko!

itartas ( 6. července 2013 11:40 )

gogo: a co si myslíš, že by udělala konkrétně s důchody TOP09? Vždyť kníže se na důchodce už jednou vyprdl a poškodil je!

Zobrazit celou diskusi