Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zakuklenci s beranidlem a transport v medvědovi: Proč Nagyovou ponižovali, ptá se Horáček

21. června 2013
11:00

Nedávné zatčení pravé ruky Petra Nečase Jany Nagyové, které provedením připomínalo zátah proti nebezpečnému ozbrojenému vrahovi nenechalo v klidu ani textaře Michala Horáčka. „Možná bylo nutné ji zatknout…, ale bylo nutné ji takhle ponižovat?“ ptá se na svém facebooku Horáček.

„Medvěd - pochází zřejmě ze slangu policie, vězeňské služby nebo galerky a označuje ten pás, k němuž se připevňují pouta a který se zatčeným utahuje kolem pasu, píše Horáček na facebooku. Vzpomíná na dobu před 39 lety, kdy ho zatkla StB a po dvou dnech výslechů transportovala do ruzyňské vazební věznice. „Vzhledem k tomu, že mě žádný soud neměl ani příležitost shledat vinným, zacházeli se mnou dost zhurta. Ale "medvěda" mi nenasadili,“ popisuje.

Horáček proto začal pátrat po oprávněnosti nasazení donucovacího prostředku známého jako medvěd (pouta s poutacím opaskem).

Zákon říká:

Pokud je to nezbytné k zajištění pořádku a bezpečnosti, je příslušník  při plnění svých úkolů oprávněn použít donucovací prostředky proti osobám, které ohrožují život nebo zdraví, úmyslně poškozují majetek nebo násilím se snaží mařit účel výkonu zabezpečovací detence, výkonu vazby nebo výkonu trestu odnětí svobody, anebo narušují pořádek nebo bezpečnost v prostorách Vězeňské služby, ve věznici pro místní výkon trestu, v budovách soudů…

„Domnívám se, že je zjevné, že podle ducha i litery zákona v případě JN k tomu "příslušník" oprávněn nebyl,“ dodává Horáček.

Textař ve své úvaze uznává, že nemá tušení  o celé šíři předchozí činnosti paní Nagyové. „Vidím však dosti korpulentní dámu, kterou bych nepodezíral ze sprinterských schopností, které by převyšovaly ty, kterými vládnou její dozorci,“ uzavírá Horáček.

Topolánek odsoudil způsob zatýkání

"Je to do očí bijící neadekvátnost toho zákroku. Čtyři sta ozbrojenců v kuklách, s beranidly, zatýká v noci teatrálním způsobem lidi, kteří možná jsou podezřelí ze spáchání trestného činu, nicméně nikdo z nich nikoho nezabil, nevlastní zbraň, není nebezpečný svému okolí. A zcela evidentně by se dostavil na požádání sám. To nebyla žádná teroristická skupina nebo Cosa Nostra," rozčiloval se Topolánek.