Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Nagyová: Jak probíhalo sledování Radky Nečasové? Šmírovali ji dva špioni

jana nagyová (vpravo) nechala podle vyšetřovatelů sledovat Radku Nečasovou (vlevo)
jana nagyová (vpravo) nechala podle vyšetřovatelů sledovat Radku Nečasovou (vlevo)  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
19. června 2013
19:53

Je to děsivé zjištění. Jana Nagyová zneužila tajnou službu a nechala neoficiálně sledovat premiérovu manželku Radku Nečasovou. Jak to probíhalo? Na Nečasovou se pověsili dva muži s jedním autem, točili se 24 hodin denně a byli to údajně kamarádi šéfů vojenské rozvědky.

Kvůli sledování Radky Nečasové sedí pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová v ostravské vazební věznici a hrozí jí až 5 let vězení. Ovšem není sama, kdo má problém. Postihy čekají i bývalého šéfa vojenské tajné služby Páleníka a jeho nástupce Kovandu, kteří sledování schválili. I když k žádosti o něj neměla Nagyová oprávnění.

Proč špioni selhali

Jenže špehování skončilo fiaskem. Nasazení vojenští zvědové byli prozrazeni! A ani nevypozorovali, že je sleduje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Vysvětlení se naskýtá několik. "Šlo o prachobyčejné klotové rukávy, úředníky od stolu a loajální kamarády generálů Páleníka a Kovandy," tvrdí zdroj Insideru. Kvůli tomu prý akce dopadla fiaskem a slídily odhalili detektivové.

Šlo prý o dva muže s jedním vozidlem, kteří se měli podle Insideru střídat na 24 hodin denně. Svou roli při jejich odhalení tak mohla sehrát i únava. A nedostatečná výbava. Jít o oficiální akci, měli by aut k dispozici několik a tým špionů by byl také podstatně širší. "Prostě amatérská černota se vším všudy," říká bývalý šéf zahraniční rozvědky Karel Randák. Zpravodajsci však také mohli propadnout pocitu nedotknutelnosti, ale přepočítali se.

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství a předchůdce Páleníka a Kovandy Miloslav Krejčík pak přichází ještě s další variantou. Mohlo jít o tzv. sledování na kufr, tedy takové, kdy špioni chtěli, aby oběť o sledování věděla. Nečasovou by tak mohli i zastrašovat. "V tom případě by se otevřela velmi temná Pandořina skříňka Vojenského zpravodajství a šlo by možná o ještě větší průšvih než je ´pouhé´slídění," myslí si Křížek.

nojasne ( 20. června 2013 23:09 )

No chuť asi neměla, ale co dělat, když zrovna on je premiérem.

isabelafuentes ( 20. června 2013 22:22 )

A všimli jste si těch jasných archetypů? Manželka Nečasová - malá, drobná brunetka s jemnými rysy v obličeji a křehkým, nejistým vystupováním x milenka Nagyová - ramenatá, vnadná blondýnka s chlapsky tvrdými rysy v obličeji a dráždivou image... A mezi nimi mocný muž. Viděli jsme to už mnohokrát, jsou to sociologicky zmapované archetypy, vzor "Jacquelin, Marilyn a JFK".

aronak ( 20. června 2013 12:53 )

v dnešní době mnoho lidí, kteří jsou již postarší a chtějí se prosadit v politice, tak mají "vystudovaná" buď práva v Plzni nebo UJAK a jejich děti, i když nemají na studium buňky, tak mohou směle studovat - dnes je nepřeberné množství soukromých škol, kde jsou jistě rádi za každého platícího

aronak ( 20. června 2013 12:48 )

Nechápu, jakého jsme měli premiéra. Nechá sledovat svoji manželku a připadá mu to normální. Nechápu, jak mohl mít takovou milenku, vždyť ona mohla nechat sledovat i jeho. Zase na druhou stranu, stále se mluví jen o Nagyové, tak aby se nezapomnělo vyšetřovat skutečné kauzy. Vždyť je naše republika celá vytunelovaná.

gogo ( 20. června 2013 10:41 )

Ne. Tudy cesta nevede. I sebelepší vzniklá politická strana po svém případném vítězství má ve svém čele slušné lidi nahrazeny krysami a prasaty.. Takové jsou přírodní zákony. Bylo tomu i za francouzské revoluce a i v mnoha jiných historických obdobích..

Zobrazit celou diskusi