Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

ODS odmítá kritiku Zemana: Žádné předčasné volby nechce!

Výkonná rada ODS se vyjádřila k Zemanovu návrhu předčasných voleb
Výkonná rada ODS se vyjádřila k Zemanovu návrhu předčasných voleb  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. ledna 2013
10:38

Po včerejším zasedání své výkonné rady je prý ODS připravená udržovat korektní vztahy s nově zvoleným prezidentem Zemanem. Jeho výzvu k předčasným volbám však strana rázně odmítla. Zároveň ale zkritizovala vlastní politiku od loňského kongresu. Premiér Nečas však nějakou stranickou "palácovou" revoluci odmítá.

Miloš Zeman nedlouho po svém zvolení vyzval k předčasným volbám - prý by byly pro současnou vládu vysvobozením. 

"Výkonná rada odmítá stanovisko Miloše Zemana, preferuje volby v řádném termínu," sdělila však po včerejším zasedání rady ODS Miroslava Němcová. Řádné parlamentní volby jsou v plánu až na rok 2014 a do té doby ODS doufá, že se udrží u moci.

"Je otázkou, jestli by ODS vůbec atakovala hranici deseti, nebo i pěti procent," dodává k obavám ODS opoziční politik Jeroným Tejc (ČSSD), který si myslí, že z předčasných voleb by mohla z pravicových stran vytěžit spíš TOP 09.

Nečas: Kdyby mě Zeman odvolal, byl by to ústavní puč

"Vláda je podle ústavy zodpovědná Poslanecké sněmovně, nikoliv prezidentu republiky. Vláda bude pokračovat, dokud bude mít v Poslanecké sněmovně většinu a bude schopna prosazovat koaliční program," bránil se však Nečas. Že by ho Zeman odvolal, toho se premiér nebojí. Byl by to podle něj "nelegitimní ústavní puč".

S kritikou Zemana a jeho vyjádření přispěchal i Miroslav Kalousek (TOP 09): "Ten výrok je sice mediálně výrazný, protože ho říká budoucí prezident, ale v našem ústavním systému nemá vůbec žádnou váhu. Miloš Zeman o tom rozhodovat nebude," řekl k předčasným volbám nekompromisně.

Kandidát Sobotka: Propadák

ODS je však přesto prý připravena s nově zvoleným prezidentem Zemanem udržovat i přes jeho útok korektní vztahy. A spolupracovat - hlavně v zahraniční a bezpečnostní politice.

Výkonná rada také poděkovala za práci prezidentskému kandidátovi Sobotkovi, zároveň však neváhala označit volební neúspěch za propadák. A sami straničtí lídři mluví o značce ODS jako o "poškozené" - panují obavy z nepokojů v krajských základnách kvůli temnému stínu, který současná vládní politika na zastupitele ODS vrhá.

Premiér Nečas však odmítá svolávat kongres strany, bylo by to prý "velmi nemoudré řešení". "Není prostor pro velké revoluční činy či kroky," dodal Nečas. 

sluki ( 30. ledna 2013 10:15 )

www.sousednahrad.cz

gamehoror ( 30. ledna 2013 06:34 )

Předčasné volby jsou nutné a před měsícem už bylo pozdě. Katastrofa každý den o který to oddálí.

gamehoror ( 30. ledna 2013 03:29 )

Tak se toho drž

pepazdp ( 30. ledna 2013 01:09 )

Jaký voliče nebo nevoliče máš na mysli, ty tupá hlavo? Tohle Zeman prones v '92.

pepazdp ( 30. ledna 2013 01:06 )

Když víš prd, tak drž pysky

Zobrazit celou diskusi