Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečas: Zeman je po Havlovi a Klausovi logický prezident! Peake: Snad zasype příkopy

Premiér Nečas a vicepremiérka Peake okomentovali Zemanovo vítězství v prezidentských volbách
Premiér Nečas a vicepremiérka Peake okomentovali Zemanovo vítězství v prezidentských volbách  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
26. ledna 2013
18:27

Pogratuloval Zemanovi ke zvolení, prohru knížete ve 2. kole však rozhodně jako vlastní neúspěch nebere. I premiér Nečas (ODS) se vyjádřil k výsledkům prezidentské volby - Zemana považuje za logickou volbu po Havlovi a Klausovi, a doufá, že spolu najdou společnou řeč. Nového prezidenta okomentovala i vicepremiérka Karolína Peake.

Premiér Petr Nečas (ODS) pogratuloval Zemanovi ke zvolení. A označil Zemana za jednu ze tří nejvýznamnějších osobností české polistopadové politiky.

"Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman je logickým kandidátem na prezidenta republiky. Řekl bych, že z těch, kteří kandidovali, je nejpřirozenějším kandidátem, protože polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman," řekl Nečas novinářům.

ODS nebude z výsledků vyvozovat důsledky

Podle Nečase je Zeman standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér proto doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti. A že najdou společnou řeč. Již mají ostatně domluvenou první pracovní schůzku. Uskuteční se ještě před tím, než bude Zeman uveden do funkce.

Poraženému kandidátovi Schwarzenbergovi (TOP 09), kterého Nečasova ODS ve 2. kole přímé volby prezidenta podporovala, premiér poděkoval za volební boj. Jeho prohru však za neúspěch vlastní strany nepovažuje. "Abychom vyvozovali důsledky z druhého kola, to je spíše úsměvné," pousmál se Nečas. 

Teď je třeba zasypat příkopy, shodují se Nečas a Peake

Nečas také ocenil všechny voliče, kteří přišli k volbám. "Je to dobrý signál, že se česká veřejnost o politiku zajímá," řekl Nečas k volební účasti. Nyní je však podle Nečase třeba především zklidnit rozjitřenou atmosféru voleb, která "vyhloubila nejeden příkop v rodinách, společenských skupinách i pracovních kolektivech".

Jako by si Nečas secvičil svou řeč s Karolínou Peake (LIDEM) - i vicepremiérka, věří, že se Zeman nyní zasadí o "zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo".

"Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost," dodala Peake ve svém prohlášení.

tygr1968 ( 28. ledna 2013 19:03 )

velky omyl pane DEREKu. Podle Vasi logiky bylo naopak ve volbe proti Zemanovi pouhych 2 200 OOO volicu v CR...

wolf66 ( 28. ledna 2013 14:29 )

Vaše pidi strana se měla jmenovat Protilidem a ne Lidem,dávno víte že Vás nikdo nechce a ani nevolil.Už Vám dohořívá vaigl.

derek ( 28. ledna 2013 14:11 )

Plus koho ještě zajímají názory Nečase nebo Peak. Každopádně o dostavbě Temelina je rozhodnuto Rusáci vyhráli.

derek ( 28. ledna 2013 14:10 )

Zeman rozdělil národ ,takže je prezidentem pouhých 2 700 000 voličů. Jaká smůla ,jelikož to pořád bude jen lhář, zloděj a alkoholik.

enriko ( 27. ledna 2013 18:39 )

Byty stát platí každému, kdo nemá nebo má nízký příjem. Na to jsou tabulky.Neotravuj, založ firmu a zaměstnávej cikány. Pak budou mít příjem a ušetří stát na dávkách.

Zobrazit celou diskusi