Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vítězství Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga předpověděl Facebook

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg - vítězové prvního kola prezidentských voleb
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg - vítězové prvního kola prezidentských voleb  (Autor: ČTK)
Autor: Blesk.cz - 
14. ledna 2013
06:00

První kolo prezidentských voleb ukázalo, jak přesné odhady výsledků voleb mohou být díky analýze článků na internetu a příspěvků na Facebooku. Vyplývá to ze zprávy, již vypracovala společnost Semantic Visions s přispěním agentury Socialbakers.

Společnost Semantic Visions před volbami přesně předpověděla, že do druhého kola postoupí Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, a to na základě četnosti příspěvků, jejich citového zabarvení a dalších ukazatelů. Stejnou metodou určila v minulosti např. výsledky amerických prezidentských voleb či britských parlamentních voleb.

„Naše společnost dokázala díky novým analytickým metodám správně určit pořadí kandidátů na prvních pěti místech. Upozorňuji, že s touto analýzou jsme přišli v době, kdy Karel Schwarzenberg měl dle všech ostatních průzkumů pár procentních bodů.,“ popisuje Jiří Prokeš, výkonný ředitel společnosti.

 Při českých prezidentských volbách využila agentura stejnou metodiku jako při úspěšných předpovědích výsledků nedávných amerických prezidentských voleb či britských parlamentních voleb v roce 2010.  

„O volebních výsledcích rozhoduje všeobecná známost osoby a její vnímání veřejností. U každého z kandidátů jsme tedy zkoumali celkový počet článků a zmínek v médiích a jejich emoční zabarvení.  Za období od 1. října 2012 do 1. ledna 2013 jsme tak zpracovali 375 880 článků z 1760 online zdrojů a 62 332 postů a komentářů z facebookových profilů všech prezidentských kandidátů,“ vysvětluje Jiří Prokeš.

Právě hodnocení facebookového obsahu bylo oproti americkým či britským volbám novinkou. „Potřebná data z profilů jednotlivých kandidátů nám poskytla firma Socialbakers. Z oněch více než 62 tisíc postů bylo 9712 nějak emočně zabarvených – a ty jsme podrobili detailní analýze,“ uvádí Prokeš.

jaramila ( 15. ledna 2013 07:30 )

Nechala bych je, děduly, prezidentovat oba dva, každého na půl úvazku. Jako přivýdělek k důchodu dobrý.

Zobrazit celou diskusi