Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Superdebata připomínala superestradu: České knedlíky, reklama na škodovku a nevtipný Moravec

Autor: psch, ljš - 
10. ledna 2013
20:00

Bylo to utrpení. Poslední prezidentská super-debata české televize připomínala chabou televizní estrádu. Místo témat, co by měl prezident dělat, se rozebírala kvalita Škody Superb, české knedlíky nebo státní hymna... Dost o ničem. A to i díky výkonu moderátora. Prostě debata za všechny (veřejnoprávní) prachy!

V živém vysílání České televize z Kongresového centra v Praze se naposledy poprali o přízeň voličů všichni prezidentští kandidáti a snažili se svými řečmi přesvědčit na poslední chvíli nerozhodnuté lidi.

Favorité jako Miloš Zeman nebo Jan Fischer naprosto vyhořeli, publikum, ale i televizní diváky bavili spíše outsideři debaty, mezi něž zcela jistě patřila třeba Jana Bobošíková či Vladimír Franz.

Zrovna Franz měl tu nevýhodu, že trochu splýval s pozadím. Jestli se sledoval na monitorech ve studiu, nejspíš ho to trochu rozhodilo, protože ze sebe nevyloudil souvislou větu.

Naopak kníže Schwarzenberg, kterému normálně není moc rozumět, nebo není slyšet, protože zrovna spí, byl docela vtipný a bral věci s nadhledem. I podle politologa Jiřího Pehe byl právě on tím nejsilnějším.

Prezidentská debata připomínala čundr country show, dvacet minut se bavili o tom, jakým autem by kdo na Hrad jezdil a jestli by se tam jedli české knedlíky. Možná se Václav Moravec trochu napil se Zemanem, když témata pro debatu připravoval.

Celkově diskuze působila nepřipraveně a co do témat slabě. Možná i proto, že kandidáti u stolečků stáli jako v AZ kvízu, chyběla už jen pyramida, kde by si losovali otázky typu „Jakým autem se dostanu na Hrad nejlépe“ a „Jak začíná druhá sloka české hymny“.

V sále aplaudovalo nacvičené publikum při každé ostré srážce nebo pokusu o vtip. Zcela spontánně ale lidé v sále reagovali na Janu Bobošíkovou, která po zásluze sklízela smích ve chvílích, když se snažila s vážnou tváří a jasnými politickými cíly marně přediskutovat své oponenty. Místo uznání se jí dostalo posměšků.

Dodnes zatím schopný a výřečný Zeman dnes trochu otálel. Nedařilo se mu odrážet útoky oponentů, především Dienstbiera, několik šrámů utrpěl. Odvázal se až ke konci, pravděpodobně mu zvedla náladu vidina panáku a cigárka.

A jací vlastně byli?

Názor politologa

Debatu Blesku okomentovat politolog Jiří Pehe...

Já si myslím, že celá debata byla slabší. Devět lidí je moc, nikdo z nich nedostal pořádný prostor. Nejlépe na mě působil Karel Schwarzenberg,“ říká Pehe s tím, že právě kníže byl jako jediný nad věcí a dokázal své výroky odlehčit a někdy je i obrátit ve vtip.

Nejhorší debatér: Přemysl Sobotka, zdál se nevyvážený, trochu ztracený.

Naopak nejlepší: Karel Schwarzenberg, nejvtipnější, formát debaty mu vyhovoval.

Nejpřitozenější: Zuzana Roithová, působila ze všech kandidátů nejvíc prezidentsky.

Online jsme sledovali zajímavosti

Vtipné přípravy

Živému vysílání předcházelo pár vtipných chvilek, které se ale bohužel na obrazovky nedostaly.

Na otázky odpovídali prezidentští kandidáti od stolečků, u kterých mohou stát nebo sedět, většina z nich ale dala přednost způsobu "na stojáka" před vratkými stoličkami. Například pod Přemyslem Sobotkou při zkoušce mikrofonů židle praskla. "Já vám hned odpovím, pane moderátore, ale mně se rozbila židle, tak je potřeba ji opravit," zasípal Sobotka směrem k Moravcovi.

I samotný moderátor debaty Václav Moravec utrousil vtípek, když si stěžoval, že nemá hodinky a nevěděl jaký je čas. Hodinky mu přinesl Zemanův tajemník Jaroslav Hlinovský, na což Moravec reagoval pohotově. "To nemůžu přijmout, to je korupce v přímém přenosu." řekl a hodinky mu vrátil.

makmark ( 12. ledna 2013 08:44 )

Cid2000 není Kotrba, to je opsáni z Britských listů od autora Štěpána Kotrby

makmark ( 12. ledna 2013 08:41 )

nezdá se, ale rve se za slušnou Českou republiku jako buldog

xixi1 ( 11. ledna 2013 20:01 )

dfghjk - skvěle si Bobo vystihl, naprosto s tebou souhlasím. Umí se zasadit o věc, nebojí se, je reprezentativní. Já jí volím.

marmat ( 11. ledna 2013 14:09 )

´Pro cid2000 Pane Kotrba -příště budou muset tuto profi věc - PRVNÍ svého druhu svěřit Vám...Asi Vám Moravec, ani Škodovka nepřirostly k srdci-NO CO!? Vaše VELMI, ALE VELMI blbá nálada se teď obrátí, dnes svítilo 3 hodiny sluníčko a sebevrazi zvažují rozhodnutí posledních dnů.Za vším hledejte nedostatek SLUNCE a ne profíka MORAVCE

cid2000 ( 11. ledna 2013 13:54 )

Včerejší debakl superdebaty na ČT: byla to Moravcova exhibice !!! Snaha o vtipnost za každou cenu, pokusy o učitelskou nadřazenost, neúcta k prezidentským kandidátům, skákání do řeči. Bulvárně hloupé otázky, plytkost až trapnost. Z Václava Moravce vyrostla ošklivá karikatura moderátora veřejné služby, egocentrický nafoukanec, který si myslí, že může mistrovat politiky a vysmívat se jim. Jeho rolí ale není komentovat výroky, ale moderovat diskuzi. Dle Kodexu ČT by z jeho slov nemělo být zřejmé, jaký názor má. Pro Českou republiku je naprosto nepodstatné, jakou značkou auta jezdí prezident. Stejně jako je jedno, jaké slipy nosí. Z dvouhodinové diskuze dostal každý kandidát necelých osm minut. Zbytek dvouhodinového limitu prožvanil s narcistně sebevědomým úsměvem moderátor, o jehož názory ale nikdo nestál. Dramaturgie redakce zpravodajství ČT, vedení ČT a Rada ČT by si měli uvědomit, k čemu prezidentské diskuze slouží a zda Moravec tento cíl naplnil. Zda otázky, které kladl, byly v souladu s cíli veřejné služby.Š.Kotrba

Zobrazit celou diskusi