Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamura boj o Hrad nevzdává: Kvůli vyřazení se obrátí na soud!

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2012
15:56

Senátor Tomio Okamura se kvůli svému vyřazení z přímé volby prezidenta obrátí na Nejvyšší správní soud (NSS). Úředníci ministerstva vnitra podle něj postupovali naprosto nesprávně a protiústavně při odečtu chybných podpisů na podpůrné petici.

Podle Okamury úředníci postupovali naprosto špatně i proto, že jako vadné označili podpisy bez trvalého bydliště. Okamura to řekl dnes odpoledne novinářům s tím, že původně chtěl udělat gesto a věc k soudu nehnat.

"Jediným správným řešením je, aby ministerstvo překontrolovalo všech více než 61.000 podpisů, co jsem odevzdal, aby to bylo správné," poznamenal Okamura. Na NSS žalobu doručí v úterý. Okamurovou advokátkou je další neúspěšná prezidentská kandidátka Klára Samková. "Nehledejte za tím politiku, je to čistě náhodné," řekl k tomu Okamura, který se prý s právničkou zná delší dobu.

Okamura, který na netradiční tiskovou konferenci v jedné z pasáží v centru Prahy dorazil s více než půlhodinovým zpožděním, se prý se svým týmem o postupu radil do poslední chvíle.

Po přezkoumání situace Okamura a jeho lidé zjistili, že většina vyřazených podpisů má chybu v adrese, a nejde tedy o neexistující petenty. Zákon přitom požaduje údaj, který občana identifikuje, tedy jménem, příjmením, datem narození či rodným číslem. "Z tohoto hlediska považujeme vyškrtnutí těch občanů, kteří neuvedli nebo uvedli nesprávně svou adresu trvalého pobytu za omezování jejich ústavních práv," poznamenal senátor.

Způsob odečtu neplatných podpisů ministerstvem vnitra má za naprosto nesprávný a protiústavní. "Ministerstvo lže, když tvrdí, že tu jsou dva či více výkladů. Není to pravda," zdůraznil Okamura.

milesmiles ( 8. ledna 2013 15:43 )

OKAMURO KDYŽ SE TI TU NELÍBÍ JDI ZPÁTKY DO JAPAN UVIDÍŠ JAKÁ JE TAM BÍDA.SAMKOVOU MŮŽEŠ VZÍT SEBOU. NÁM TADY DUSNO DĚLAT NEBUDEŠ !!!!!!!

kathryn ( 27. listopadu 2012 21:37 )

kathryn ( 27. listopadu 2012 21:37 )

Už mne Okamura unavuje. Všeználek, který všechno ví a je vždy všude.

enriko ( 26. listopadu 2012 19:44 )

Ještě ráno byl v televizi, možná to bylo opakování ze včerejška a hlásal, že neudělá nioc, co by ohrozilo bla, bla....je to kecálek, nechápu jak ho někdo může brát vážně.

enriko ( 26. listopadu 2012 19:42 )

Ten bude čímkoliv, co mu v době ekonomické krize pomůže sehnat klienty pro jeho cestovní kancelář. Toho zajímají hlavně penize, za každou cenu. V Čechách stačí na politickou kariéru přitroublé řeči, v Japonsku by prodával popcorn v kině. V Česku chce být prezidentem.

Zobrazit celou diskusi