Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Okamura, Bobošíková a Dlouhý končí! V boji o Hrad nechalo vnitro 8 z 20 uchazečů

Autor: shp, ČTK, simao - 
23. listopadu 2012
13:35

Ministerstvo vnitra v pátek zveřejnilo, které z celkového množství 20 zájemců o prezidentský úřad připustilo k lednovým volbám hlavy státu. Z přímé volby vyškrtlo mj. trio Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Měli méně než 50 tisíc podpisů v petičních arších! A dopadli stejně jako další kandidáti, kteří archy nepředložili vůbec.

"Dostali jsme celkem dvacet návrhů, jeden z nich rezignoval," začal na odpoledním brífinku vypočítávat Václav Henych, ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra. A následovalo škrtání kandidátů.

Celkem devět adeptů neodevzdalo ke své nominaci petici s potřebným počtem nejméně 50 tisíc podpisů, a tak se s jejich vyřazením počítalo. Vedle nich však neprošli ani další tři kandidáti, kteří věřili, že dostatečný počet podpisů odevzdali. Ověřování podpisů jim však zlomilo vaz.

Okamura, Dlouhý a Bobošíková: Málo podpisů

"Výsledek byl takový, že pod 50 tisíc podpisů klesli tři kandidáti na úřad prezidenta a to pan kandidát Dlouhý, pan kandidát Okamura a paní kandidátka Bobošíková," potvrdil Henych.

Jednotliví kandidáti po vypršení lhůty pro sběr hlasů uvedli, že nasbírali tyto přibližné počty: Jana Bobošíková 55 tisíc, Vladimír Dlouhý 60 tisíc, Tomio Okamura 60 tisíc. Po odečtení neplatných podpisů je bilance následující: Okamura - 35 750 podpisů! Dlouhý - 38 686 podpisů! Bobošíková - 45 428 podpisů!

"Mohou do dvou pracovních dnů podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu," dodal Henych. Termín prvního kola prezidentské volby by podle něj neměl být ohrožen.

"Nejvyšší státní soud by měl vynést rozsudek 13. prosince," dodal Henych s tím, že 14. prosince pak budou jednotlivým kandidátům přidělena volební pořadová čísla. První kolo prezidentské volby je naplánováno na 11. a 12. ledna. Jenže je také možné, že celá věc půjde k Ústavnímu soudu. A to by mohlo volbu skutečně oddálit.

Vnitro: Cílem nebylo vyškrtat co nejvíce jmen

Henych z ministerstva vnitra přitom ujistil, že cílem kontrolorů nebylo vyškrtat co nejvíce jmen. A vypočítal případy, kdy došlo k pochybení - petice někdo podepsal vícekrát, našli se i podpisy lidí mladších 18 let, a "jsou tam třeba osoby, které byly zbaveny způsobilosti k právním úkonům, či nejsou občany ČR."

Objevily se i podpisy již zesnulých lidí. Ale také formální chyby. Někteří lidé chybně uvedli své osobní údaje, nejčastěji trvalé bydliště: "Buď se pokoušel pomoci, nebo poškodit toho daného kandidáta," dodal Henych s tím, že drobné nedostatky v podobě háčků, čárek a podobných záležitostí neměly vliv.

Osmička vyvolených

Naopak registraci k volbám měla zcela jistou trojice kandidátů, které nominovali poslanci nebo senátoři - místopředseda a senátor ČSSD Jiří Dienstbier, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Relativně klidní mohli být také expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman, kteří získali přes sto tisíc podpisů, podobně i skladatel a výtvarník Vladimír Franz a europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová s více než 80 tisíci podpisy. Osmým zaregistrovaným kandidátem ministerstvem vnitra je pak Táňa Fischerová.

pepzed ( 23. listopadu 2012 21:40 )

Ha,stát se bojí,že by byl prezident obyčejný člověk,kterej to myslí s náma dobře a sami by museli za katr.Svoloč jedna.Toto není demokracie ale prachobyčejná lumpárna.Nic víc a nic míň.A proto už kdy tomu bude konec tomuto bordelu.Pepíno.

cherryjuice ( 23. listopadu 2012 18:50 )

Souhlasím! Prostá eliminace nežádoucích.

sugar2 ( 23. listopadu 2012 17:22 )

připomíná to zmanipiulované veřejné zakázky.... asi vědí koho chtějí a koho nechtějí už vůbec. Tomio se nehodí a to mne přesvědčuje o jeho charakteru Zřejmě by se nedal přemluvit k nějakému nadržování, stranění a toleranci korupce , takže někdo je takto asi spokojen./ plán jim vyšel, jsou u cíle, jen nechápu tu jejiích krátkozrakost, vše má své důsledky/

ivika4 ( 23. listopadu 2012 16:52 )

Nebude to tím že spíš říká pravdu jak to s námi a v naší politice vypadá.Třeba by ho to také semlelo jako všechny.

vera51 ( 23. listopadu 2012 16:50 )

Koukam ze muzeme hlasovat jak chceme ONI si dosadi do funkce prezidenta toho s kym muzou manipulovat a ne toho kdo by je vyhodil ze zidle a odstrcil od koryta.Vice Okamuru, jinak dopadnem jako rekove.

Zobrazit celou diskusi