Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

KSČM sklízí po volbách třešničky: O její podporu stojí ČSSD i Okamura

KSČM těží z volebního úspěchu v krajských volbách - zlevo Petr Šimůnek, Vojtěch Filip, Jiří Dolejš
KSČM těží z volebního úspěchu v krajských volbách - zlevo Petr Šimůnek, Vojtěch Filip, Jiří Dolejš  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
9. listopadu 2012
10:35

Komunisté se po úspěšných volbách pustili do čilé krajské spolupráce s ČSSD a zasedli ke "kulatému stolu". ČSSD by teď ráda, aby KSČM podpořila i jejího prezidentského kandidáta. Šéf strany Filip se však nechal slyšet, že zájem o podporu mají i někteří další adepti na Hrad.

Vojtěch Filip (KSČM) Novinkám sdělil, že o podporu si již řekli tři prezidentští kandidáti - Okamura, Zeman a Dienstbier.

Okamura to nepopřel. „Podpora slušných lidí, kteří sympatizují s mými názory a vizemi, a takových je i v KSČM spousta, mě u normálně myslícího člověka nemůže přece poškodit," sdělil serveru a dodal: "Rozhodně bych nežádal o podporu pana Topolánka a Dalíka, pana Kalouska nebo pana Palase. To by mě určitě poškodilo."

Zeman prý zatím s komunisty nejednal. O podporu však možná bude stát Bobošíková, kandidátka KSČM na Hrad z minulé volby. A Dienstbier dodal: "Po rozhodnutí KSČM nestavět vlastního kandidáta bych považoval za přirozené, pokud by moji kandidaturu podpořili voliči této strany."

Komunisté a ČSSD: Spolupráce v krajích

ČSSD a KSČM již navázaly spolupráci v krajích. Poprvé od říjnových voleb se dnes sejdou zastupitelstva Moravskoslezského a Jihočeského kraje a Kraje Vysočina a vzniknou zde oranžovo rudé koalice.

I na tom je patrné, že komunisté po volbách opět posílili. Budou mít ostatně i svého hejtmana. A to v Ústeckém kraji, kde volby vyhráli. Hejtman pak bude mít k dispozici po jednom komunistické a sociálně demokratickém náměstkovi. Zbývá už jen vyřešit konkrétní jména.

"Obě strany se zavazují, že dodají kvalitní lidi, každá strana si za ně ručí," dodal hlavní adept na hejtmanský post Oldřich Bubeníček (KSČM). Jedním z náměstků se tak může stát i dosavadní hejtmanka Jana Vaňhová. 

Rudí ven, křičeli demonstranti ve Zlíně

Ve Zlíně, kde vznikla koalice zmiňovaných stran také, se krajské zastupitelstvo sešlo už ve čtvrtek. Provázely ho zde však bouřlivé protesty. Před Baťův mrakodrap, kde kraj sídlí, přišlo proti spojení ČSSD s komunisty demonstrovat na tři sta lidí. 

A organizátor protestu Radek Hegmon předal hejtmanovi Stanislavu Mišákovi (ČSSD) petici a dárek k šedesátinám. „Koupil jsem vám letenku do KLDR. Doufám, že toho využijete a pak budete referovat, jak to tam chodí,“ řekl mu v narážce na nespokojenost s koaliční spoluprácí ČSSD a KSČM.

jity ( 10. listopadu 2012 13:01 )

No fešáku tak ani nezapíráš, že nám vlastně vládne mafie, alespoň podle tvých příspěvků to tak vychází. Jeden lump větší než druhý a je to jen o dravosti a mazanosti. Nezáleží o jakou stranu vlastně jde, je to jeden ksindl větší než druhý.

decathlonova-matka ( 10. listopadu 2012 11:36 )

ty radši nemysli a běž si mačkat pupínky

johanka ( 10. listopadu 2012 09:53 )

Pánové - takoví troubové, jako jste vy dva - mě nemůžou urazit...

bome ( 9. listopadu 2012 18:46 )

Ty si nemuzes nafouknout ani balonek, švorcaku...

bome ( 9. listopadu 2012 18:41 )

delam to dobre pene smajliku Panasonic cinska firmo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa